Tiedotteet

Ammattikorkeakouluille oma työehtosopimus

Sivistysala ry:n (Sivista), Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n hallinnot ovat hyväksyneet 28.2.2024 saavutetun neuvottelutuloksen ammattikorkeakoulujen omasta työehtosopimuksesta, joka tulee voimaan 1.4.2024. Työehtosopimus on kaksivuotinen ja sopimuskauden ensimmäisen vuoden palkankorotukset (13 kuukautta) noudattavat yleistä linjaa. Palkkoja korotetaan 1.5.2024 3,1 %:lla. – Saavutettu neuvottelutulos on merkittävä ja haluamme kiittää sopimuskumppaneitamme halusta saavuttaa yhteinen neuvottelutulos. Jatkossa…

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusneuvottelut aloitettiin

Neuvotteluosapuolet aloittivat yksityistä opetusalaa ja ammatillista aikuiskoulutuskeskusta koskevien työehtosopimusten neuvottelut 29.2.2024. Työehtosopimuksessa osapuolina ovat Sivista, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Neuvottelut käydään maaliskuun 2024 aikana. Lisätietoja, Tari Aho p. 0400 339 224 Johtava työmarkkina-asiantuntija, Sivista

VM:n kehysehdotus julki – Sivista vaatii koulutuksen erityissuojelua  

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään pohjan julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2025-2028. Kehysehdotus toimii pohjana hallituksen neuvotteluille huhtikuun kehysriihessä. VM:n ehdotus ei sisällä ehdotuksia uusiksi säästötoimiksi, joita hallitus suunnittelee parhaillaan riihessä päätettäväksi.  Kehysehdotuksessa mukana olevat hallitusohjelman säästöt näkyvät osaltaan siinä, että OKM:n pääluokan menot laskevat neljän vuoden aikana 249 miljoonalla eurolla.  – Koulutussektori on osallistunut säästöihin omalta osaltaan….

Neuvottelutulos ammattikorkeakoulujen omasta työehtosopimuksesta

Sivista aloitti ammattikorkeakoulujen omaa työehtosopimusta koskevat neuvottelut Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n kanssa marraskuun 2023 alussa. Neuvotteluosapuolet ovat 28.2.2024 saavuttaneet neuvottelutuloksen ammattikorkeakoulujen uudesta työehtosopimuksesta. Neuvottelutulos käsitellään seuraavaksi liittojen hallinnoissa. Mikäli neuvottelutulos hyväksytään, tiedotetaan ratkaisun sisällöstä tarkemmin. Sivistalla on jäsenenä 21 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimivasta 22 ammattikorkeakoulusta. Henkilöstöä näissä ammattikorkeakouluissa on noin 11 000….

Ammattikorkeakoulut irti yksityisen opetusalan työehtosopimuksesta, muiden yksityisten oppilaitosten työehtosopimusneuvottelut aloitetaan normaalisti

Työelämän muutokset vaikuttavat kaikkiin aloihin ja työtehtäviin, myös sivistysalaan. Oppilaitoksissa ja korkeakouluissa tehtävä työ on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti. Suomen ammattikorkeakoulut ovat vuosi vuodelta vahvistaneet asemaansa tuottamalla korkeatasoista osaamista ja osaajia sekä tukemalla yritysten tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Kehityksen myötä henkilöstön koulutusrakenne on muuttunut ja yhä useammin tehtävissä tarvitaan korkeakoulututkintoa. Nykyisestä hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöstäkin on lähes…

Varhaiskasvatus poliittisten työtaisteluiden kohteena

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ovat julistaneet poliittisen lakon varhaiskasvatukseen. Lakko toteutetaan kaikissa pääkaupunkiseudun ja tiettyjen kaupunkien varhaiskasvatuksen yksiköissä. Lakko koskee julkisen ja yksityisen sektorin varhaiskasvatusta 13.–14.2. Yksityisiä varhaiskasvatuksen toimijoita edustava Sivista on huolissaan lakon vaikutuksista lapsiin ja perheisiin. Sivistan varhaiskasvatuksen jäsenten asiakkaina on noin 40 000 lasta…

Tohtorikoulutuspilotit tukevat Suomen kasvua  

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi keskiviikkona päätökset, joilla kohdennetaan 255 miljoonaa euroa tohtorien kouluttamiseen. Tohtorikoulutuspilotti mahdollistaa 1000 uutta väitöskirjatutkijan määräaikaista työsuhdetta yliopistoissa. Päätökset ovat osa toimia sen kansallisen tavoitteen puolesta, että Suomi käyttää vuonna 2030 neljä prosenttia bruttokansantuotteesta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Sivistysala ry (Sivista) on tyytyväinen hallituksen tutkimuspanostuksiin.   – Tutkijakoulutuksen lisääminen ja uudistaminen tohtorikoulutuspilotilla…

Työnantajien selvitys: Perusosaamista sekä panostuksia vientiteollisuuden kriittisiin osaajatarpeisiin on vahvistettava nopeasti

Suomen korkeakoulut pystyvät vastaamaan hyvin vientiteollisuuden osaamistarpeisiin, mutta perusosaamisen taso, kyvykkyys vihreässä siirtymässä ja murrosteknologioissa sekä osaajien saatavuus huolestuttavat tuoreessa selvityksessä yritysjohtajia ja korkeakoulujen johtoa. Vientialojen kriittisten osaamistarpeiden tuleekin näkyä hallituksen koulutuspanostuksissa nopeasti. Kemianteollisuus, Metsäteollisuus, Teknologiateollisuus ja Sivistysala Sivista ovat selvittäneet toimialoille olennaisimpia osaamis- ja tutkimustarpeita, jotka voivat vaarantua korkeakoulujen profiloitumisvalintojen tai julkisten resurssien kapenemisen…

Neuvotteluita ammattikorkeakoulujen omasta työehtosopimuksesta jatketaan

Sivista aloitti ammattikorkeakoulujen omaa työehtosopimusta koskevat neuvottelut Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n kanssa marraskuussa. Neuvottelut ovat jatkuneet tammikuussa vuodenvaihteen tauon jälkeen ja niitä jatketaan pienen tauon jälkeen helmikuussa. Lisätietoja: Tari Aho p. 0400 339 224 Johtava työmarkkina-asiantuntija, Sivista

Sivistystyönantajat ry on nyt Sivistysala ry

Sivistystyönantajat ry on muuttanut nimensä ja on nyt Sivistysala ry. Käytämme yleisemmin nimeä Sivistysala Sivista ja lyhennettä Sivista. Nimenmuutoksen taustalla on järjestön laajentunut ja monipuolistunut jäsenkenttä. Sivistan toiminta kattaa niin kasvatuksen ja opetuksen, tieteen ja tutkimuksen, taiteen ja kulttuurin, liikunnan ja urheilun alat. Sivista edustaa 400:aa yksityistä sivistysalan työnantajaa. Jäsentemme palveluksessa on 69 000 alan…