Blogi

Kimmo Levä

Kimmo Levä: Digiloikan next step – kopioinnista konseptointiin

Korona-pandemiasta ei ole paljoa hyvää sanottavaa. Jotain kuitenkin. Se osoitti, että ihmiset ja organisaatiot pystyvät muuttamaan toimintaansa ja sopeutumaan nopeastikin uusiin tilanteisiin, kun on pakko. Lisäksi korona edisti digitaalisten työtapojen ja palvelujen käyttöönottoa paremmin kuin millään suunnitellulla kehityshankkeella olisi ollut mahdollista saada aikaan. Löysimme nopeasti fyysiselle toimintaympäristölle korvaavat ratkaisut digitaalisilta alustoilta. Tutuksi tulivat tapaamiset TEAMSeissa…

Jukka Holmberg

Jukka Holmberg: Luotettava tieto on kansakunnan menestystekijä

Sivistyksessä on pohjimmiltaan kyse siitä, että tietää, miten asiat ovat todellisuudessa. Sivistykseen tarvitaan luotettavaa tietoa ja halua sen omaksumiseen. Tutkimus tuottaa uutta, tieteellisesti varmistettua tietoa, jota hyödynnetään oppimateriaaleissa ja opetuksessa. Journalismi puolestaan tuottaa faktatarkistettua ajankohtaistietoa medioiden kuluttajille. Oikea tilannekuva on tärkeä sekä yksilöille, yhteisöille että kansakunnille. Menestyminen on mahdollista vain, jos valinnat ja päätökset tehdään…

Jose Juvonen

Jose Juvonen: Paras kehittymistapa on ajan kanssa saatu kokemus, joka ei kerry hetkessä

Kun ensimmäistä kertaa saavuin Eteläranta kymppiin, mielikuva työnantajajärjestön toiminnasta oli samea, ehkä jopa hieman mystinen. Ajattelin, että suurin osa toiminnasta olisi palkansaajapuolen kanssa vääntämistä ja kilpailua. Jokaisen mahdollisen säännöksen edukkaammaksi tulkitsemista ja hyödyllisten porsaanreikien etsimistä. Tosiasiassa suurin osa työstä on jäsenistön juridisten ongelmien ratkaisua, mutta aivan toisella tavalla. Neuvonnassa ei missään nimessä yritetä löytää tulkinnallisia…

Heikki Holopainen

Heikki Holopainen: Tutkimus tuo puupalttoot elävillekin

Biologeista ja muista luonto-osaajista on pian pula, kertoo selvityshenkilö Mari Pantsarin ympäristöministeriölle laatima selvitys, jossa tarkastellaan elinkeinoelämän kiinnostusta ja valmiutta luonnon monimuotoisuutta vahvistavaan toimintaan. Tätä näkymää oli vaikea ennakoida vielä 10 vuotta sitten, saati vuonna 1972, kun Rooman Klubin tilaama Kasvun rajat -raportti julkaistiin. Rooman klubin raportin pääviesti oli, että talous- ja väestönkasvun jatkuessa samaa…

Heikki Kuutti Uusitalo, Sivista

Kommentti valtiovarainministeriön menokartoitukseen: vain osaaminen pitää Suomen pinnalla

Valtiovarainministeriö julkisti maanantaina meno- ja verokartoituksensa, jotka ovat tulevalle hallitukselle tarkoitettu työkalupakki valtion talouden hallitsemiseksi – ja suorastaan hillitsemiseksi. Haasteet ovatkin suuria, sillä ikäluokat pienenevät, väestö vanhenee ja velkapotti on kasvanut. Suomi käyttää joka vuosi julkista rahaa koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen, kulttuuriin, nuorisoon ja liikuntaan eli sivistyksen toimialaan yli 26 miljardia euroa. On aina tarpeen käydä…

Arno Ahosniemi, Finanssiala ry

Arno Ahosniemi: Osaaminen finanssialalla uusiutuu

Finanssiala on kuin verenkierto. Suurin osa meistä ei huomaa sen olemassaoloa, mutta kaikki huomaisivat, jos se pysähtyisi. Arkemme mahdollistavat finanssialan palvelut tarvitsevat ihmisiä, joilla on halu uudistaa ja tehdä palveluista entistä parempia. Finanssialalla tehdään monenlaisia töitä asiakaspalvelusta asiantuntijatyöhön. Kyky asettua asiakkaan asemaan ja taito kohdata asiakas yksilönä ovat tärkeitä, sillä kohtaamisissa tehdään usein elämän suurimpia…

Annakaisa Tikkinen, Sivista

Annakaisa Tikkinen: Varhaiskasvatus – mainettaan parempi 

”Lapsi viihtyy hyvin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa” – myönteisen arvion antaa 94 % vanhemmista. ”Lapsella on mahdollisuus monipuoliseen toimintaan ja leikkiin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa” – samaa mieltä on 92 % vanhemmista. ”Lapsen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehditaan hyvin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa” – kyllä, sanoo 92 % vanhemmista. Nämä ovat pääkaupunkiseudun alkuvuodesta julkaistun varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia. Ei ihme,…

Heikki Kuutti Uusitalo ja Moona Naakka

Heikki Kuutti Uusitalo ja Moona Naakka: Osaaminen pitää Suomen pinnalla – kriiseissäkin

Yhteiskuntaa ja taloutta koskevaan keskusteluun on ilmestynyt uusi sana: monikriisi. Kyse ei ole vain siitä, että kohtaamme monia kriisejä samaan aikaan, vaan monien vaikeuksien yhteisvaikutus voi olla enemmän kuin osiensa summa: Yksi kriisi laukaisee toisen, pahentaa kolmatta, tekee turhaksi yritykset ratkoa neljättä ja niin edelleen. Kun vene keikkuu, on tärkeää pitää katse vakaana horisontissa. On…

Jussi-Pekka Rode, Sivista

Jussi-Pekka Rode: Puheenvuoron sijaan tarvitsemme vuoropuhelua ja työrauhaa

”Mees valittaan nälkääs, niin eteesi lyödään semmoinen rätinki, että sulla ei voi olla nälkä.” Väinö Linnan Tuntematon Sotilas -teoksen alikersantti Lahtisen sanat pätevät opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiespuheenvuoroon ja aiemmin esitettyyn Sivistyskatsaukseen, kun käsitellään ammatillista koulutusta. Tällä hallituskaudella ammatillista koulutusta on pyritty uudistamaan aivan jatkuvasti. Sivista on ollut etulinjassa, kun etujärjestöjen voimin on onnistuttu torppaamaan mm. opiskelijavuosikertymien…

Mikko Käkelä, Elintarviketeollisuusliitto

Mikko Käkelä: Ruoka ja sivistys – erottamaton pari

Joku saattaa vielä muistaa matkapuhelinyhtiön takavuosina paljon huomiota herättäneen mainoksen, jossa operaattori julisti suureen ääneen haluavansa olla yhdessä kaikkien kanssa, kaikkialla ja koko ajan. Kyse oli suomalaisten elämäntavan muuttumisesta sellaiseksi, jossa kännykästä tuli olennainen osa ihmisten arkea ja minuutta. Kun pohdin, mikä yhdistää Sivistystyönantajien ja Elintarviketeollisuusliiton jäseniä, niin ainakin tuo sama mainoksessa kuvattu kaikkialla koko…