Blogi

Pekka Sauri

Pekka Sauri: Mitä sivistys on?

Sivistys on jännittävä termi, sivistyssana jo itsessään. Kun ”sivistys” mainitaan, kuulijat tapaavat nyökytellä myötämielisesti, mutta samalla katseet lasittuvat: mitähän tällä hienolla sanalla nyt tarkkaan ottaen tarkoitetaan?

Heikki Kuutti Uusitalo

Heikki Kuutti Uusitalo: Tutkimukseen ja innovaatioihin historiallinen panostus – vapaa sivistystyö jäi jalkoihin 

Suomen uusi hallitus päätti ensimmäisen budjettiriihensä tänään ja kertoi julki talousarvioesityksen ydinkohdat. Hallituksen ohjelma on koulutustoimijoiden näkökulmasta lupaava. ”Me panostamme tulevaisuuteen, osaamiseen ja innovaatioihin”, sanoi pääministeri Petteri Orpo tiedotustilaisuuden aluksi. Toteutuvatko lupaukset nyt budjetissa? Sivistan elinkeinopolitiikan johtaja Heikki Kuutti Uusitalo arvioi. 

Katja Aho ja Hanne Salonen

Katja Aho ja Hanne Salonen: Ei kissa kiitoksella elä – eivätkä korkeakoulut (kiitoksella) tutkintoja tuota

Korkeakoulujen pito- ja vetovoima edellyttävät riittäviä ja pitkäjänteisiä resursseja, JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho ja Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen toteavat.

Jussi-Pekka Rode

Jussi-Pekka Rode: Uutta kouluarkea opettelemassa – asiallisuus ja ystävällisyys hyvä pitää mielessä

Lapseni aloitti ensimmäisen luokan ja samalla muuttui hetkessä myös perheen arki. Puhelimeen kilkahtaa lapsen älykellosta viestejä tai opettajien lähettämiä Wilma-viestejä. Kun informaatioähky sekoittuu jännitykseen, tunnemyrsky purkautuu itse kullakin eri tavoin. Kun vielä iltapäiväkerhon jälkeen kuulin, että lapsen kaverin käsi oli siellä touhutessa murtunut, huomasin myös oman tunteeni nousevan pintaan: eikö lapsia vahdita kunnolla, laiminlyödäänkö heitä?…

Piia Alvesalo

Piia Alvesalo: Meillä on käsissämme yhdenvertaisen työelämän peruspalikat

Työelämä tarvitsee meitä kaikkia. Jokaisen panos on tärkeä. Suvaitsevaisuuden ja avoimuuden edistäminen työelämässä on tärkeää. Nämä merkittävät viestit on syytä pitää mielessä. Niiden äärelle on hyvä pysähtyä miettimään, miten ne työelämässä näkyvät, miten niitä toteutamme. Sanat ovat kuitenkin sanoja, teot ratkaisevat. Työelämä ei ole yksi ja yhtenäinen ilmiö Työelämästä puhutaan ikään kuin meillä olisi olemassa…

Heikki Kuutti Uusitalo

Hallitusohjelma julki: Koulutuksessa askelia eteenpäin

Tänään julkaistussa Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa suunnitellaan suomalaiseen yhteiskuntaan isoja uudistuksia ja myös mittavia säästötoimia. Kumpikaan näistä ei isossa kuvassa osu koulutukseen, vaikka moni asia meneekin eteenpäin. Monet Sivistystyönantajien tavoitteet toteutuvat hallitusohjelmassa. Suomalainen sivistyssektori on odottanut henkeään pidätellen, pitävätkö tällä kertaa vaalien alla annetut lupaukset koulutuksen jättämisestä säästöjen ulkopuolelle. Tänään julkistetun hallitusohjelman valossa näyttää siltä,…

Emilia Uljas

Emilia Uljas: EU:n ja Naton välinen yhteistyö on entistä kriittisempää

Jos joku olisi vuoden 2022 alussa minulle sanonut, että tätä kirjoittaessani toukokuussa 2023 Suomi on sotilasliitto Naton jäsen, olisin pudistanut päätäni ja hymähtänyt. Eurooppalaisen turvallisuustilanteen muutos – tai ainakin muutoksen laajuus – tuli meille kaikille yllätyksenä. Nyt pitkään liittoutumattomana olleet Suomi ja Ruotsi ovat hakeutuneet Naton jäseniksi. Ja sanotaan heti alkuun: kyllä, uskon, että Ruotsikin…

Heikki Holopainen

Heikki Holopainen: Mitä on kansainvälisyys Sivistassa?

Suomi on kansainvälistynyt 2000-luvulla huimasti. Korkeakouluissa tämä näkyy esimerkiksi kansainvälisen henkilöstön määrän ja EU-tutkimusrahoituksen osuuden tuplaantumisena, kansainvälisenä yhteistyönä tehtyjen yhteisjulkaisujen roimana lisääntymisenä ja kansainvälisten opiskelijoiden määrä nelinkertaistumisena. Kansainvälisyys näkyy Sivistan edunvalvonnan painopisteissä Korkeakouluille kansainvälisyys on yhtä aikaa arkipäivää ja elintärkeää. Kansainvälisyys on keino nostaa laatua ja vaikuttavuutta. Mutta miten kansainvälisyys näkyy työmarkkina- ja edunvalvontajärjestö Sivistan…

Hanne Salonen

Hanne Salonen: Palkantarkistusten määräytyminen on monen tekijän summa

Työmarkkinatoimijoilla on erilaisia näkemyksiä siitä, miten palkantarkistusten pitäisi määräytyä. Selvää on, että ne ovat aina jonkun mielestä liian pieniä ja toisten mielestä ylimitoitettuja. Kuluneella, ja osin vielä edelleen käynnissä olevalla työmarkkinakierroksella, on vaadittu yhtäällä alakohtaisuutta, toisaalta yleistä linjaa ja kolmantena vaihtoehtona vähintään sitä, mitä jollekin toiselle alalle on maksettu. Myös ostovoiman heikentymisen huomioimista on edellytetty…

Ilona Lundström

Ilona Lundström: Suomi paalupaikalle EU:n tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa

Suomi on kuluneen talven aikana tehnyt tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan historiaa. Parlamentaarinen työryhmä on määrittänyt Suomen TKI-toiminnalle kunnianhimoisen tavoitetason niin määrällisesti (kuuluisa 4 % BKT:sta) ja laadullisesti. Suositusten toimeenpano on lisäksi betotoitu kahdella rahoituslailla, toinen koskien suoraa rahoitusta ja toinen t&k-verovähennyksiä. Parlamentaarisen työryhmän suositukset koskivat myös EU-rahoitusta. Sen hyödyntämisen edellytyksiä tulee kasvattaa. Hyvästä kohti erinomaista…