Blogi

Hanne Salonen

Sivistysalan työehtosopimuksia on kyettävä uudistamaan – opettajia koskeva työaikajärjestelmä jopa sadan vuoden takaa

Opetusta ja opettajia koskevat määräykset ovat Sivistysalan työehtosopimuksissa monin paikoin vanhentuneita, epäloogisia ja tarpeettoman vaikeatulkintaisia. Ne myös aiheuttavat epäoikeudenmukaisuuden kokemusta oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Erityisesti työaikaan ja palkallisiin vapaisiin liittyvien ehtojen kehittäminen törmää kuitenkin joka neuvottelukierroksella siihen, että ammattiliitot edellyttävät vanhoista eduista voitavan pitää yksilötasolla kiinni. Sivista ei ole neuvotteluissa pyrkinyt hakemaan muutoksilla säästöjä, vaan esimerkiksi…

Heikki Kuutti Uusitalo

Heikki Kuutti Uusitalo: Suomi ei edelleenkään pysy pinnalla ilman osaamista

Keväällä 2023 valtiovarainministeriö laati uutta hallitusta varten menokartoituksen, jossa etsittiin mahdollisia säästökohteita eri sektoreilta. Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa monet ehdotuksista otettiinkin huomioon, ja punakynää käytettiin valtion budjettiin ennätyksellisen 1,5 miljardin euron edestä. Viime joulun alla valtiovarainministeriöstä ja hallituspiireistä alkoi kiiriä uusi vakava viesti. Julkisen talouden huono tilanne edellyttää lisäsäästöjen etsimistä, jos talousraameissa halutaan pysyä. Lisäsäästöjen…

Harri Hietala

Harri Hietala: Sivistysalan tulevaisuuden kannalta julkisen talouden tila on keskeinen

Suomen talous on ajautunut taantumaan. Taantuma on onneksi lievä, mutta pitkittyessään se tulee näkymään myös työllisyyskehityksessä muutoinkin kuin lomautuksina. Toisaalta väestömme ikärakenteesta johtuen työnantajat haluavat pitää kiinni osaavasta työvoimasta. Taantuman pitkittyminen näyttääkin todennäköiseltä. Luottamusindikaattoreissa ei ole näkynyt käännettä. Esimerkiksi Suomen Pankki laski ennustettaan joulun alla ja ennakoi hitaan kasvun käynnistyvän vasta vuoden lopulla. Sivistan marraskuussa…

Olli-Pekka Heinonen

Olli-Pekka Heinonen: Sivistyksen identiteettiä etsimässä

Englannin kielet sanat totuus ja luottamus, truth ja trust, pohjautuvat alunperin samaan kantasanaan. Se on ymmärrettävää, koska käsitys totuudesta ja luottamus syntyvät samalla tavalla. Luottamus kypsyy vuorovaikutuksessa, ja tietää voi vain tuon vuorovaikutuksen perusteella. Totuus ja luottamus vaativat investointeja eli huomiota, aikaa ja energiaa, ihmisen tärkeimpiä resursseja. Tietäminen on luottamuksen akti. Ihminen, joka ei luota…

Pinja Jylänki

Pinja Jylänki: Päiväkoti-ikäisten lasten kognitiivisia ja varhaisia akateemisia taitoja voidaan tukea liikkumisella

Viime vuosina on nostettu esiin huoli siitä, että lapset ja nuoret liikkuvat vähemmän ja ovat motorisesti heikompia aiempiin sukupolviin verrattuna. Samanaikaisesti on noussut huoli esimerkiksi matemaattisten ja kielellisten taitojen heikentymisestä, ja yhä useampi lapsi kouluissa ja päiväkodeissa tarvitsee tukea oppimisessaan. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että liikkumattomuus on uusi riskitekijä taitojen kehityksen kannalta. Osana Toimi ja…

Annakaisa Tikkinen, Sivista

Annakaisa Tikkinen: Laadukas varhaiskasvatus rakentaa perustaa lapsen oikeuksien toteutumiselle

Jotta lapsen oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen toteutuisi, resurssien on oltava kunnossa riippumatta siitä, kuka päiväkotia pyörittää. Petteri Orpon hallitus on päättänyt uudistaa varhaiskasvatuksen palveluseteliin liittyvän lainsäädännön. Tämä tulee tarpeeseen, sillä setelin hyödyntämisessä on selkiyttämisen varaa. 

Venla Lajunen

Venla Lajunen: Oppimisen matkalla – harjoittelijana Sivistalla

Mitä Sivistan 30-vuotisjuhlan järjestäminen piti sisällään? Entä mitä kaikkea muuta Sivistalla voi päästä harjoittelijana tekemään? Liikunnanohjaajaksi opiskeleva Venla Lajunen kertoo korkeakouluharjoittelustaan Sivistalla ja kokemuksistaan viestinnän ja tapahtumajärjestämisen parissa.

Harri Hietala

Harri Hietala: Koulutuksen rahoitus kasvaa nimellisesti, mutta laskee reaalisesti 

Orpon hallitus sai syyskuussa valmiiksi esityksensä valtion budjetiksi 2024, joka annettiin 9.10. Eduskunnalle. Esitys noudattelee varsin tarkasti hallitusohjelman kirjauksia. Varhaiskasvatus, koulutus ja tutkimus ovat välttyneet leikkauksilta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.  Vapaan sivistystyön rahoitus laskee – vaikkakaan ei VM:n ehdotuksen tavoin Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rahoitus nousee ns. tasa-arvorahoituksen myötä, jota tulee 50 miljoonaa. Toisaalta kuntien valtionosuuksiin…

Pekka Sauri

Pekka Sauri: Mitä sivistys on?

Sivistys on jännittävä termi, sivistyssana jo itsessään. Kun ”sivistys” mainitaan, kuulijat tapaavat nyökytellä myötämielisesti, mutta samalla katseet lasittuvat: mitähän tällä hienolla sanalla nyt tarkkaan ottaen tarkoitetaan?

Heikki Kuutti Uusitalo

Heikki Kuutti Uusitalo: Tutkimukseen ja innovaatioihin historiallinen panostus – vapaa sivistystyö jäi jalkoihin 

Suomen uusi hallitus päätti ensimmäisen budjettiriihensä tänään ja kertoi julki talousarvioesityksen ydinkohdat. Hallituksen ohjelma on koulutustoimijoiden näkökulmasta lupaava. ”Me panostamme tulevaisuuteen, osaamiseen ja innovaatioihin”, sanoi pääministeri Petteri Orpo tiedotustilaisuuden aluksi. Toteutuvatko lupaukset nyt budjetissa? Sivistan elinkeinopolitiikan johtaja Heikki Kuutti Uusitalo arvioi.