» Blogi » Piia Alvesalo: Lisää hyvinvointia ja tuottavuutta – ratkaisu ei ole kaukana

Piia Alvesalo: Lisää hyvinvointia ja tuottavuutta – ratkaisu ei ole kaukana

Piia Alvesalo
Piia Alvesalo_blogi

knakngdsg<sn  

Tällainen merkkien ei mitään kertova sekasotku olisi silmiesi edessä, jos et osaisi lukea. Onneksi osaat. Koska sinulla on osaamista, osaat lukea ja ymmärrät lukemasi. 

Osaaminen on sana, jonka kuulemme nykyään kaikkialla. Mitä varsinaisesti sanalla osaaminen oikeastaan tarkoitetaan? Onko se koulutusta, tutkimusta vai sivistystä? Kaikkia näitä kyllä, mutta myös paljon muuta. Aikoinaan kuulin hyvän määritelmän osaamisesta. Sen mukaan osaaminen on kokonaisuus, joka pitää sisällään niin tietoja ja taitoja kuin arvoja ja asenteita. Sitä hankitaan opiskelemalla, tutkimalla, työskentelemällä ja kokeilemalla. Se edellyttää innostusta, sinnikkyyttä, oma-aloitteisuutta, mutta tarvitsee syntyäkseen myös tukea ja kannustusta. Se on henkistä pääomaa, joka luo yhteiskuntia, fiksuja ihmisiä, monipuolisia yrityksiä sekä yhteiskunnallista hyvinvointia, jota me yksilöt tuotamme ja josta nautimme. Jokainen voi pohtia, millainen maailmamme olisi, jos meillä ei olisi osaamista; tietoja, taitoja, arvoja ja asenteita, joilla olemme aina vieneet, ja tulemme aina viemään asioita eteenpäin.  

Osaaminen on viimeinen asia, josta voi tinkiä. Sen varaan rakentuu niin yksilön kuin yhteiskunnan kehittyminen.  

Osaaminen on perustavanlaatuinen voima, mutta se ei synny tyhjästä

Osaaminen tuottaa ratkaisuja ja siihen panostaminen lisää hyvinvointia ja tuottavuutta. Kolikolla on kaksi puolta, jotka tukevat toinen toisiaan. Yksinkertainen esimerkki: kun yksilö oppii enemmän, se kasvattaa tietoja ja taitoja ja tuo paremmat mahdollisuudet toimia yhteiskunnassa ja työllistyä. Asennepuolella uuden oppiminen luo aktiivisuutta, mielihyvää ja hyvinvointia. Lisäksi uuden oppiminen ja paremmat työllistymismahdollisuudet tuovat enemmän niin henkistä kuin taloudellista hyvinvointia. Osaaminen lisää myös työelämän ja yritysten tuottavuutta. Esimerkiksi, kun opimme hyödyntämään digitalisaatiota yhä paremmin, työ sujuu tehokkaammin ja saamme enemmän ja parempaa aikaan. Ei tarvitse etsiä kauempaa kuin 1990-luvulta löytääkseen esimerkkejä siitä, miten panostamalla osaamiseen Suomi nousi suosta. 

Osaaminen on perustavanlaatuinen voima, mutta se ei synny tyhjästä, vaan tarvitsee jatkuvaa panostusta, huolenpitoa ja kehittämistä. Se tarkoittaa euroja ja arvostusta. Ja sitä, että emme pidä sitä itsestäänselvyytenä.

Lopuksi vielä: dkglshgdlidlmx Mieti sitä. 

Jaa

Seuraa

Piia Alvesalo

Kirjoittaja on Sivistan viestintäpäällikkö.