» Tiedotteet » Kuntien säästöt uhkaavat perheiden valinnanvapautta – oikeudesta palveluseteliin säädettävä lailla

Kuntien säästöt uhkaavat perheiden valinnanvapautta – oikeudesta palveluseteliin säädettävä lailla

Äiti lapsen kanssa leikkikentällä

Perheet voivat valita lapselleen sopivan yksityisen päiväkodin palvelusetelin avulla isossa osassa Suomen kunnista. Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä yksityisiin päiväkoteihin ja setelin piirissä on tällä hetkellä noin 32 000 lasta. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt hallitusohjelman mukaisesti lainvalmistelun varhaiskasvatuksen palvelusetelistä. Sivista ehdottaa, että palvelusetelistä tehdään lapsen subjektiivinen oikeus. Tämä tarkoittaa, että kunnan, jossa palvelusetelit ovat käytössä, on myönnettävä perheelle palveluseteli pyydettäessä. Lainsäädäntö turvaisi perheiden valinnanvapauden ja helpottaisi perheiden arkea.   

Kuntien haastava taloustilanne on johtanut siihen, että joissain kunnissa varhaiskasvatuksen palvelusetelin myöntäminen on päätetty jäädyttää. Esimerkiksi Seinäjoen kaupunki ei tällä hetkellä myönnä uusia palveluseteleitä. Vastaavaa keskustelua käydään myös muualla Suomessa.   

– Tällaiset päätökset ovat perheille erittäin huonoja ja myös taloudellisesti lyhytnäköisiä: palveluseteli on kunnalle kustannustehokas tapa järjestää varhaiskasvatusta, Sivistan politiikan ja vaikuttamisen johtava asiantuntija Annakaisa Tikkinen toteaa.  

Varhaiskasvatuksen palvelusetelilainsäädännön uudistuksessa pitää tarkastella myös niitä periaatteita, joilla palvelusetelin arvo määritellään.   

– Yksityisillä päiväkodeilla on jatkossakin edellytykset ja valmius toimia kustannustehokkaana kumppanina kunnalle. Nykytilanteessa setelien arvot ovat kuitenkin eriytyneet liian kauas todellisista kustannuksista, Tikkinen sanoo. 

 

Lisätietoja:

Annakaisa Tikkinen,
johtava asiantuntija, Sivistysala ry,
p. 040 356 6082, annakaisa.tikkinen@sivista.fi

 

Kuva: iStock, Suzi Media Production

Jaa

Seuraa