» Uutiset » Sivistysala Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta: Luottamus sivistyksen ja osaamisen voimaan ei saa horjua

Sivistysala Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta: Luottamus sivistyksen ja osaamisen voimaan ei saa horjua

1

Osaaminen, sivistys ja toimiva koulutusjärjestelmä ovat Suomen hyvinvoinnin ja menestyksen kulmakiviä. Panostamalla koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin varmistamme yhteiskunnan ja yksilöiden menestyksen nyt ja tulevaisuudessa. Haastattelussa Sivistysala Sivistan uusi toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta kertoo, mitä tämä edellyttää.

– Erityisesti näinä aikoina tarvitsemme pitkäjänteistä sitoutumista sivistyneeseen yhteiskuntaan. Tulevaisuutemme riippuu kyvystämme ymmärtää maailman muutosvoimien tuomia haasteita ja mahdollisuuksia sekä taidostamme vastata niihin. Katsomme, että sivistys on vastaus. Sen perustalle rakentuu vakaa yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus oppia, sanoo Niinistö-Sivuranta.

Kouluissa pitää voida keskittyä oppimiseen, hyvän arjen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen

Sivista on tuonut esiin huolensa viimeisimmistä osaamista mittaavista tutkimustuloksista. Ne kertovat osaamisen perustan eli perustietojen ja taitojen heikkenevästä kehityksestä.

– Yhteiskunta ja arki koulun ympärillä muuttuvat koko ajan, eikä koulu voi yksin ratkaista kaikkia haasteita. Koulujen toimintaedellytyksistä tulee pitää huolta ja kouluissa pitää voida keskittyä oppimiseen, hyvän arjen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Lisäksi tarvitsemme laajempaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, onko koulutuksen ja osaamisen eetos hiipumassa Suomessa ja mitä sille pitäisi tehdä, Niinistö-Sivuranta jatkaa.

– Oppimistulosten ja osaamisen eriytyminen on todellinen haaste, johon meidän tulee kyetä vastaamaan. Koko maan kattavan sivistyspalveluverkoston avulla annamme erilaisille oppijoille eri elämänvaiheissa tasa-arvoiset mahdollisuudet oppimiseen. Kaikkien pitäisi päästä toteuttamaan omaa potentiaaliaan, painottaa Niinistö-Sivuranta.

Kehittyneet yhteiskunnat elävät koulutuksen ja tutkimuksen tuottamasta osaamisesta

Perustaitoihin ja tietoihin panostaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta oppimisen edellytykset ovat kunnossa. Näin turvaamme riittävät valmiudet edetä koulutuspolulla ja siirtyä työelämään.

– Kehittyneet yhteiskunnat elävät koulutuksen ja tutkimuksen tuottamasta osaamisesta. Ne nostavat työn tuottavuutta, mikä on edellytys talouden kestävälle kasvulle. Syksyllä 2023 julkistimme selvityksen, jonka mukaan tohtoreiden osuus yritysten T&K -työntekijöistä on jatkuvasti noussut. Arvion mukaan TKI-tehtäviin tarvitaan vuosien 2024-30 välillä vuosittain 2000 uutta tohtoria. Haluamme vastata korkean osaamisen tarpeeseen ja olemmekin kiitollisia siitä, että hallitus panostaa tohtorikoulutuksen uudistamiseen ja tohtorien määrän lisäämiseen. Se tukee erinomaisesti Suomen TKI-toiminnan intensiteetin kasvattamista kohti neljän prosentin tavoitetta, Niinistö-Sivuranta toteaa.

Rakennamme ja puolustamme kansainvälistä, avointa ja suvaitsevaista Suomea

Elämme globaalissa maailmassa, jossa keskinäiset riippuvuussuhteet ovat yhä selvemmin näkyvissä myös sivistysalalla.

– Kansainvälisyys näkyy alallamme usealla tavalla. Tiede on lähtökohdiltaan kansainvälistä ja kansainvälisiä osaajia löytyy niin jäsenistömme opiskelijoista kuin henkilökunnasta. Me Sivistassa rakennamme ja puolustamme kansainvälistä, avointa ja suvaitsevaista Suomea. Katsomme, että osaajapulaa ei ratkaista ilman koulutus- ja työperäistä maahanmuuttoa ja on varmistettava, että osaajia tarvitsevat alat pystyvät jatkossakin rekrytoimaan parhaat mahdolliset tekijät, Niinistö-Sivuranta sanoo lopuksi.

 

Lisätietoja:
Susanna Niinistö-Sivuranta p. 050 511 5382
Toimitusjohtaja, Sivista

Sivistystyönantajat ry on muuttanut nimensä ja on nyt Sivistysala ry. Käytämme nimeä Sivistysala Sivista ja lyhennettä Sivista. Nimenmuutoksen taustalla on järjestön laajentunut ja monipuolistunut jäsenkenttä. Sivistan toiminta kattaa niin kasvatuksen ja opetuksen, tieteen ja tutkimuksen, taiteen ja kulttuurin, liikunnan ja urheilun alat.

Sivista edustaa 400 yksityistä sivistysalan työnantajaa. Jäsentemme palveluksessa on 69 000 alan ammattilaista. Olemme Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. 

Jaa

Seuraa