» Uutishuone » Uutiset » Sivista täyttää 30 vuotta – koko vuosi sivistyksen juhlaa!

Sivista täyttää 30 vuotta – koko vuosi sivistyksen juhlaa!

9.6.1993 iltapäivällä Eteläranta 10:n kolmannessa kerroksessa oli koolla 39 toimijaa yksityisistä oppilaitoksista. Kello 15.00 varatuomari Kauko Rautiainen avasi kokouksen, jonka päätöksellä perustettiin Opetusalan ja Sivistystyön Työnantajayhdistys. Kolmen vuosikymmenen aikana tästä yhdistyksestä on kehittynyt laajasti sivistysjärjestelmän toimijat yhteen kokoava Sivistystyönantajat, Sivista.

 

 

30-vuotias Sivista edustaa niin koulutuksen, tieteen, taiteen, kulttuurin, liikunnan ja urheilun työnantajia, koko laajaa sivistyksen kenttää. Siksi vietämme 30. juhlavuotta sivistystä ja sivistysjärjestelmää juhlistaen.

– Näemme sivistysjärjestelmän muodostavan ainutlaatuisen kokonaisuuden Suomessa. Eri toimijoiden välillä on paljon synergiaa ja potentiaalia yhteistyöhön. Tämän tiedostamisella ja hyödyntämisellä voimme luoda Suomeen maailman parhaat edellytykset sivistykselle ja osaamiselle – ihan kaikille. Suomi voi olla maailman paras maa siinä, kuinka sivistysalan toimijat tekevät suunnitelmallista yhteistyötä, tunnistaen toistensa tarpeet, vahvuudet ja mahdollisuudet, kirjoittivat Sivistan hallituksen puheenjohtaja, rehtori Mari Walls ja toimitusjohtaja Teemu Hassinen juhlavuoden avausblogissa.

Lue koko blogi: Tulevaisuutta ja sivistysjärjestelmää rakentava juhlavuosi 2023

 

Juhlavuoden teemat tekevät näkyväksi sivistyksen laajaa merkitystä

Juhlistamme sivistystä tekemällä näkyväksi sen läpileikkaavaa merkitystä yhteiskunnassa. Tuomme viesteissämme esiin sivistysjärjestelmän toimijoiden roolia esimerkiksi hyvinvoinnin, huoltovarmuuden, kestävän kehityksen ja yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta – vuoden 2023 jokaiselle kuukaudelle on määritelty oma teemansa. Näitä teemaehdotuksia kerättiin Sivistan jäseniltä viime syksynä. Ehdotusten pohjalta koostettiin monipuolinen kattaus sellaisia yhteiskunnallisia aiheita, jotka sivistysalan toimijat kokevat erityisen merkityksellisiksi tässä ajassa.

– Sivistys ja osaaminen liittyvät kaikkeen – ne ovat perusta, jolle tämä yhteiskunta on rakennettu. Myös tulevaisuuden kestävä kasvu ja toimiva yhteiskunta voi syntyä ainoastaan osaamiseen nojaten. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet, että kun sivistysjärjestelmän toimintaedellytyksistä ja uusiutumiskyvystä pidetään pitkäjänteisesti huolta, olemme myös valmiit kohtaamaan meistä riippumattomat haasteet, Teemu Hassinen toteaa.

Lisää suomalaisten ajatuksia sivistyksen merkityksestä löydät tältä videolta, jonka Lapin yliopiston opiskelijat tekivät meille.

 

Kutsumme kaikki mukaan sivistyksen puolestapuhujien verkostoon!

Yhteiskunnan kantavana voimana sivistys on meidän kaikkien yhteinen asiamme. Sen lisäksi jokaisella meistä on jonkinlainen henkilökohtainen suhde sivistykseen. Haluammekin kutsua kaikki mukaan viettämään Sivistan juhlavuotta.

– Haluamme juhlavuoden aikana vahvistaa sivistyksen puolestapuhujien verkostoa. Siinä on paikkansa niin jäsenillämme, päätöksentekijöillä, sidosryhmillämme kuin ihan jokaisella suomalaisella, Teemu Hassinen sanoo.

Järjestämme vuoden aikana monenlaisille kohderyhmille suunnattua tapahtumaa ja tempausta – esimerkiksi loppukeväästä nähdään, ketkä kaikki tarttuvat Sivista30-haasteeseen ja perustamiskokouksen vuosipäivänä 9.6. nostamme maljaa sidosryhmiemme kanssa.

Tarkkaile tiedotusta muun muassa Sivistan Twitterissä ja Instagramissa. Tervetuloa mukaan yhteiseen juhlavuoteemme!

 

Juhlavuoteen liittyvän yhteistyön merkeissä voit olla yhteydessä elinkeinopoliittiseen asiantuntijaan Annakaisa Tikkiseen, annakaisa.tikkinen@sivista.fi.

Jaa

Seuraa