» Uutiset » Ratkaisut varhaiskasvatuksen vaativaan arkeen löytyvät toisten auttamisesta ja hyvästä suunnittelusta

Ratkaisut varhaiskasvatuksen vaativaan arkeen löytyvät toisten auttamisesta ja hyvästä suunnittelusta

Leikkivä lapsi ja ohjaava aikuinen

Miten varhaiskasvatuksen arjesta voisi tehdä sujuvampaa? Ainakin yhteistyön, toisten auttamisen, huumorin ja työn pedagogisen suunnittelun avulla, kertovat Vakan sujuva arki -hankkeen kyselyn tulokset. 

Työturvallisuuskeskus haki alkuvuodesta kyselyllään arjen pieniä ja suuria tekoja, joilla varhaiskasvatuksen työstä on tehty sujuvampaa. Vastauksia kyselyyn tuli 122:lta eri työyhteisöltä. 

Vastauksissa tuotiin esille yhteistyön, toisten auttamisen, huumorin, työn pedagogisen suunnittelun, joustavuuden ja työvuorosuunnittelun hyviä käytäntöjä. Niissä korostui ratkaisukeskeinen ote työssä ja suhteessa työolosuhteissa havaittuihin haasteisiin. Lisäksi varhaiskasvatuksen arki näyttäytyi vastausten perusteella valoisampana kuin mitä selvitykset ja mediassa käyty keskustelu antavat ymmärtää.  

Kysely oli osa Vakan sujuva arki -hanketta, jonka ohjausryhmässä Sivista on mukana. Hankkeen tavoitteena on nostaa esille ja jakaa hyväksi havaittuja käytänteitä kaikkien varhaiskasvatuksen työpaikkojen ulottuville. Tärkeä ja vaativa työ varhaiskasvatuksessa tarvitsee ratkaisuja työn kuormituksen hallintaan ja myönteisen työilmapiirin ylläpitämiseen. 

Kuntien ja hyvinvointialueiden Varhaiskasvatuksen henkilöstön työssä jaksamisen tuki -hankkeessa on tuotettu tammikuussa toteutetun kyselyn pohjalta aineistoja varhaiskasvatuksen työyhteisöjen hyvän työilmapiirin rakentamiseksi ja työn kuormituksen ratkaisemiseksi.   

Tule kuulemaan varhaiskasvatuksen arjen hyviä käytänteitä toukokuussa järjestettävässä webinaarissa: 

Aika: 16.05.2024 klo 12-13.30
Paikka: Teams
Ilmoittautuminen: Työturvallisuuskeskus

Seuraa hanketta somessa tunnisteella #VakanSujuvaArki. 

 

 Pääkuva: iStock, dusanpetkovic

Jaa

Seuraa