» Tiedotteet » Sivistan vaalitavoitteet julki: Korkeakouluille oikeus periä maksu toisesta tutkinnosta

Sivistan vaalitavoitteet julki: Korkeakouluille oikeus periä maksu toisesta tutkinnosta

Sivistystyönantajat (Sivista) ehdottaa, että korkeakouluilla tulisi olla mahdollisuus periä maksuja toista samantasoista korkeakoulututkintoa opiskelevilta. Ehdotus sisältyy järjestön eduskuntavaalitavoitteisiin 2023. Ensimmäisen tutkinnon suorittaminen ja jatko-opiskelu säilyisivät maksuttomana nykyiseen tapaan. Yksilön pitäisi saada vähentää koulutusmaksut verotuksessa.

Suomen nuorten aikuisten koulutustaso on jäänyt jälkeen muista OECD-maista. Laajasti hyväksytty tavoite on, että 50 prosenttia ikäluokista suorittaisi korkeakoulututkinnon. Luku on nyt 40 prosenttia, ja tavoite ei ole toteutumassa vuoteen 2030 mennessä. Muissa OECD-maissa 2000-luvulla korkeakoulutusaste on noussut keskimäärin 21 prosenttiyksikköä ja on nyt 48 prosenttia.

– Sivistys, koulutus ja osaaminen ovat Suomen tulevaisuuden välttämättömät rakennuspalikat. Monissa maissa on otettu merkittäviä askelia korkeakoulutuksen laajentamiseksi, mutta Suomi on jäänyt paikalleen. Muut kirivät ohi. Meidän täytyy nyt kääntää kaikki kivet koulutus- ja osaamistasomme nostamiseksi, sanoo Sivistan toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

– Suomessa ei ole riittävästi paikkoja nuorten korkeakoulutukseen. Vain 37 prosenttia uusista ylioppilaista jatkaa opintojaan samana vuonna, vaikka 84 prosenttia hakee opiskelemaan, sanoo Sivistan elinkeinopolitiikan johtaja Heikki Kuutti Uusitalo.

Suomen korkeakoulujen uusista opiskelijoista yli 11 prosentilla on aiempi samantasoinen tutkinto. Tämä tarkoittaa 7 000 opiskelupaikkaa vuodessa.

– Koulutusasteemme ei nouse, kun tutkintoja suorittavat samat henkilöt useita kertoja. Julkisesti rahoitetut korkeakoulupaikat tulisi saada kohdistumaan ensisijaisesti nuorille, joilla ei ole vielä tutkintoa, sanoo Uusitalo.

Korkeakoulut päättäisivät maksuista, yksilölle verovähennysoikeus

Sivista ehdottaa, että korkeakoulut saisivat oikeuden periä maksuja korkeakoulututkinnosta niiltä opiskelijoilta, jotka ovat aiemmin suorittaneet samantasoisen tutkinnon.

Korkeakoulut päättäisivät maksujen suuruudesta eri aloilla ja tutkintotasoilla. Aloilla, joilla on merkittävä yhteiskunnallinen tarve, korkeakoulu voisi sopia maksuttomasta opintotarjonnasta opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Korkeakoulujen omaan päätäntävaltaan kuuluisivat stipendit tai vapautukset maksuista. Muutos tukisi myös jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia.

– Koulutuksen verovähennysoikeutta tulisi laajentaa kattamaan uudesta tutkinnosta maksetut maksut. Nykyään verotuksessa saa vähentää vain nykyiseen työhön liittyvät koulutuskulut, ei uuden tutkinnon suorittamista. Työttömille pitäisi voida myöntää palveluseteli korkeakouluopintoihin, Uusitalo sanoo.

Sivistynyt yhteiskunta kestää kriisit

Sivista edustaa järjestönä yhteiskuntamme koko sivistysjärjestelmää. Siihen kuuluvat niin opetus, tiede, taide, kulttuuri kuin liikunta ja urheilu.

– Uudistumiskykyinen sivistysjärjestelmä antaa yhteiskunnalle kyvyn ennakoida toimintaympäristön muutoksia ja reagoida niihin viisaasti. Opetus, tiede, taide, kulttuuri, liikunta ja urheilu rakentavat koko yhteiskunnan hyvinvointia ja henkistä kriisinkestävyyttä. Sivistysjärjestelmän luoma pääoma auttaa myös ehkäisemään kriisejä, sanoo Teemu Hassinen.

Erityisesti kriisitilanteissa tieteen, tutkimuksen ja innovaatioiden avulla pystytään löytämään ratkaisuja ja tekemään tietoon perustuvia päätöksiä. Kriittisen ajattelun taito sekä tietoon pohjautuva päätöksenteko korostuvat poikkeusaikoina.

– Eduskuntavaaleissa 2023 Sivista alleviivaa päättäjille sivistyksen merkitystä ja laaja-alaista ajattelua sivistyksen mahdollisuuksista. Sivistynyt kansakunta ei ole haavoitettavissa disinformaatiolla tai yksinkertaistavalla populismilla. Sivistys on demokratian käyttövoima ja edellytys, Hassinen päättää.

Sivistystyönantajat edustaa 340 koulutus- ja tutkimusalan sekä kasvatus- ja kulttuurialan työnantajaa. Jäsentemme palveluksessa on noin 60 000 palkansaajaa. Järjestö on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

Lue lisää:
Sivistystyönantajien vaalitavoitteet 2023
Heikki Kuutti Uusitalon blogi

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Teemu Hassinen, puh. 050 562 7004
Johtaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246

Jaa

Seuraa