» Uutiset » Yliopistojen henkilöstömäärä ja ansiot jatkoivat nousuaan vuonna 2023

Yliopistojen henkilöstömäärä ja ansiot jatkoivat nousuaan vuonna 2023

Opetus

Yliopistojen henkilöstömäärä kasvoi ja palkat nousivat keskimäärin 3,9 prosenttia opetus- ja tutkimustehtävissä vuonna 2023. Myös asiantuntija- ja tukitehtävissä sekä harjoittelukoulujen opetushenkilöstömäärässä tapahtui kasvua ja palkoissa nousua. 

Koulutuksen toimiala työllistää Suomessa 193 000 henkilöä – tämä vastaa 7,3 prosenttia työllisistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla nykyisin toimivissa Suomen 13:ta yliopistossa työskenteli syyskuussa 2023 kaikkiaan 35 000 henkilöä. Henkilöstöstä kaksi kolmasosaa kuului opetus- ja tutkimushenkilöstöön ja kolmasosa muuhun asiantuntija- ja tukihenkilöstöön. Harjoittelukoulujen opetushenkilöstöön kuului reilu 860 henkilöä.   

Yliopistojen henkilöstö kasvoi etenkin opetus- ja tutkimushenkilöstössä (3,4 prosenttia). Muussa asiantuntija- ja tukihenkilöstössä nousua oli 1,2 prosenttia. Harjoittelukoulujen opetushenkilöstö kasvoi 2:lla prosentilla. Yliopistojen henkilöstömäärä on nyt ylittänyt kymmenen vuoden takaisen huipputasonsa. 

– Henkilöstömäärän laskuun johtaneiden vaikeiden talousvuosien jälkeen henkilöstön määrä on kasvanut selvästi kuutena peräkkäisenä vuotena. Opetus- ja tutkimushenkilöstössä on saavutettu kaikkien aikojen korkein taso, kommentoi Sivistan pääekonomisti Harri Hietala.

– Toisaalta yliopistojen tehtävätkin ovat laajentuneet ja opiskelijamäärät kasvaneet. Jatkossa opiskelijamäärien odotetaan kasvavan edelleen, joten henkilöstön kasvua vaaditaan jatkossakin – samoin kuin pysyvää rahoitustakin, Hietala sanoo. 

Palkat nousivat kaikissa henkilöstöryhmissä 

Kaikkien opetus- ja tutkimushenkilöstöön syyskuussa 2023 kuuluneiden palkat nousivat keskimäärin 3,9 prosenttia sekä muuhun asiantuntija- ja tukihenkilöstöön kuuluneiden 4,5 prosenttia vuodentakaisesta. Harjoittelukoulujen opetushenkilöstön palkat nousivat 3,6 prosenttia. Kaikkien henkilöiden kohdalla ansioiden muutokseen vaikuttavat myös henkilöstörakenteen muutokset, kuten henkilöstön kasvuun johtaneet rekrytoinnit.  

Syyskuusta 2022 syyskuuhun 2023 ajoittuneella tilastokaudella identtisten henkilöiden, eli aineistossa sekä vuonna 2022 että vuonna 2023 mukana olleiden henkilöiden, säännöllisen työajan keskiansiot nousivat yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöllä 6,2 prosenttia (5,4 prosenttia ilman tohtorikoulutettavia) ja muulla asiantuntija- ja tukihenkilöstöllä 5,2 prosenttia. Harjoittelukoulujen opetushenkilöstöllä palkat nousivat 4,6 prosenttia. 

– Yliopistoissa ja harjoittelukouluissa tilastojaksolle kohdistui 3,5 prosentin yleiskorotus sopimuskorotuksista ja 0,45 prosentin paikallinen erä. Ansiot ovat nousseet siis keskimäärin noin puolitoista prosenttiyksikköä ennätyksellisiä sopimuskorotuksiakin nopeammin, Hietala taustoittaa. 

 

Lisää palkka- ja lukumäärätilastoja uusimmassa Yliopistojen palkkatilastot 2023 -tilastojulkaisussa.

Luvut perustuvat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n palkkatiedustelun aineistoon, joka kerätään vuosittain syyskuulta. Aineisto kattaa kaikki koko syyskuun yliopistoihin työsuhteessa olleet kuukausipalkkaiset toimihenkilöt ja työntekijät, joille on maksettu palkkaa. Aineisto sisältää myös kaikki tuntiopettajat. Aineisto ei sisällä muun asiantuntija- ja tukihenkilöstön tuntipalkkaisia työntekijöitä, palkansaajia, joiden työsuhde ei ole kestänyt koko kuukautta eikä perhe-, opinto-, vuorottelu- tai muulla sellaisella vapaalla, sairauslomalla tai lomautettuna olevia palkansaajia, joilla ei ole ollut lainkaan palkkatuloja syyskuun aikana. 

 

Lisätietoja: 

Harri Hietala
Pääekonomisti, Sivista
etunimi.sukunimi@sivista.fi

Jaa

Seuraa