» Uutishuone » Uutiset » Vuodenvaihde tuo muutoksia EU-rahoitukseen

Vuodenvaihde tuo muutoksia EU-rahoitukseen

Vuosi 2021 tuo tullessaan uudet EU:n rahoitusohjelmat tutkimukseen ja koulutukseen. Vuosina 2021-27 Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitetaan tutkimusta n. 95 miljardilla eurolla ja Erasmus+ -ohjelmasta koulutusta n. 25 miljardilla eurolla. Aivan heti ohjelmien rahoitushaut eivät käynnisty, sillä EU:n pitkän aikavälin budjettineuvottelut venyivät pitkälle joulukuuhun, mikä vaikutti ohjelmavalmisteluun.

– Eri ohjelmien rahoitushakuja valmistellaan komissiossa kuumeisesti. Aikatauluista ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta toivottavasti ensimmäiset saadaan avattua jo kevättalvella, sanoo Sivistystyönantajien johtava asiantuntija Heikki Holopainen.

Brexit iskee täydellä teholla

Uusi ohjelmakauden alkaessa tuli voimaan myös Iso-Britannian ero EU:sta täydellä voimalla. Maa on ollut suomalaisten opiskelijoiden suosittu vaihtokohde ja tutkimusyhteistyö suomalaisten ja brittitutkijoiden välillä on ollut EU:n tutkimusohjelmissa vilkasta. Horisontti Eurooppa -ohjelmaan Iso-Britannia tulee jatkossa osallistumaan erillissopimuksella, mutta Erasmus+ -ohjelmasta maa jää pois.

– Opiskelijavaihdon osalta edessä on paluu korkeakoulukohtaisiin vaihtosopimuksiin. EU:n ja Iso-Britannian tutkimusohjelmayhteistyön yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta selvää on, että siihenkin tulee muutoksia, toteaa Holopainen.

Lisätietoja:

Heikki Holopainen p. 0400 639 331
Johtava elinkeinopoliittinen asiantuntija, tutkimus- ja korkeakoulupolitiikka, sivista

Jaa

Seuraa