» Uutishuone » Uutiset » Työlainsäädännön väliaikaisia muutoksia jatkettu vuoden loppuun

Työlainsäädännön väliaikaisia muutoksia jatkettu vuoden loppuun

Aiemmin asetettuja väliaikaisia työlainsäädännön muutoksia on jatkettu vuoden 2020 loppuun asti. Nämä väliaikaiset muutokset koskevat muun muassa lomautuksia, lomautusilmoitusaikaa ja yhteistoimintaneuvottelujen kestoa, ja niiden tarkoituksena on helpottaa työnantajien sopeutumista koronaepidemian aiheuttamiin muutoksiin työvoiman tarpeessa.

Mitä nämä jatketut muutokset ovat?

1. Väliaikaisten muutosten myötä lomautusilmoitusaika on lyhennetty viiteen päivään. Osassa Sivistan työehtosopimuksissa on kuitenkin sovittu nimenomaisesti kahden viikon lomautusilmoitusajasta, joten työnantajan on aina tarkistettava lomautusilmoitusaika sovellettavasta työehtosopimuksesta.

2. Lomautuksia (huom. ei irtisanomisia tai osa-aikaistamisia) koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden neuvotteluvelvoitteen vähimmäiskesto on lyhennetty aiemmasta 14 päivästä/kuudesta viikosta viiteen päivään. Viiden päivän vähimmäiskesto koskee myös sellaisia yhteistoimintaneuvotteluja, jotka ovat käynnissä väliaikaisten muutosten voimassaoloajan päättyessä eli 31.12.2020.

3. Myös määräaikaisen työntekijän voi lomauttaa.

4. Työsopimuksen voi purkaa koeajalla taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.

5. Työnantajan työsopimuslain 6 luvun 6 §:n mukainen takaisinottovelvollisuus on pidennetty yhdeksään kuukauteen.

Sivistan jäsenorganisaatioille tarkoitettua tietoa löydät täältä. (Mm. ohje päivitetty 30.6.2020.)

Lisätietoa löydät myös EK:n sekä Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta.

Jaa

Seuraa