» Uutiset » Töissä Sivistassa: Esittelyssä politiikan ja vaikuttamisen asiantuntija Aleksi Sandroos

Töissä Sivistassa: Esittelyssä politiikan ja vaikuttamisen asiantuntija Aleksi Sandroos

Asiantuntija Aleksi Sandroos harmaassa puvuntakissa

Kysyimme asiantuntija Aleksi Sandroosilta, minkälaista työ Sivistan vaikuttamisen ja politiikan tiimissä on ja miten hän viettää vapaa-aikansa.

Kerro itsestäsi ja työstäsi. Mitä kaikkea työpäivääsi kuuluu?

Olen Aleksi Sandroos, 29-vuotias nuori mies Sastamalan kylästä. Työurani olen aloittanut kotihoitajana, joka antoi minulle paljon. Tätä kautta olen saanut mahdollisuuden työskennellä erilaisten ihmisten kanssa lähinnä vanhustyön parissa. Ennen Sivistaan siirtymistäni toimin Suomen Keskustanuorten puheenjohtajana, Suomen ylioppilaskuntien liitossa ja Vaasan yliopiston ylioppilaskunnassa.

Työpäivät politiikan ja vaikuttamisen tiimissä ovat hyvin vaihtelevia. Erityisesti keskityn ammattikorkeakoulutukseen, varhaiskasvatukseen, digitalisaatioon, vapaaseen sivistystyöhön ja EU-vaikuttamiseen liittyviin teemoihin. Myös avoimuusrekisteriin liittyvät asiat ja avoimuustoiminnan kehittäminen löytyy työpöydältäni.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen koostuu perehtymisestä Sivistalle tärkeisiin teemoihin ja näkökulmiin. Toiminnan kulmakivenä on vahva verkostoituminen päättäjien, virkamiesten ja puolueiden kanssa, sekä tutustuminen jäsentemme toimintaan, jotta sivistysalan ääni kuuluisi yhteiskunnassamme entistä paremmin.

Työpäivät koostuvat tapaamisista Opetus- ja kulttuuriministeriön toimijoiden, poliittisten päättäjien ja vaikuttajien, sidosryhmien sekä jäsenten kanssa. Myös perehtyminen Sivistan uuteen strategiaan ja sen saattaminen käytännön työhön on kuulunut alkutaipaleen työtehtäviin. Lisäksi tänä vuonna avoimuusrekisterin käyttöönotto ja raportointiprosessin kehittäminen on tärkeä osa työtäni.

Mitä olet opiskellut ja missä?

Olen opiskellut sosiaali- ja terveysalan perustuskinnon Sasky-koulutuskuntayhtymässä. Lähihoitajauran ja sopimussotilaspätkän jälkeen tie vei hallintotieteiden opintojen pariin Vaasan yliopistoon, jossa opiskelen aluetiedettä.

Mitä ominaisuuksia ja osaamista työssäsi tarvitaan?

Työssä vaaditaan pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtapaa, sillä vaikuttaminen ei koostu pikavoitoista. Työssä on tärkeää huomioida koko alalle tärkeät teemat ja kokonaisuudet, eikä valmista yleensä tule edes vuodessa tai kahdessa – lobbaaminen on maratonia, ei pikajuoksua.

Vaikuttamisessa hyvät sosiaaliset taidot ja laajat sekä vahvat verkostot ovat avainasemassa. On tärkeää tietää keneltä voi kysyä lisää tietoa tai eriäviä näkemyksiä aiheista, joihin pyrimme vaikuttamaan. Myös suomalaisen päätöksentekojärjestelmän, prosessien ja päättäjien toiminnan vahva hahmottaminen luovat edellytykset onnistuneelle vaikuttamistyölle.

Mitä harrastat?

Harrastuksiini kuuluu teatteritaide. Kiireisten aikataulujen vuoksi olen tällä hetkellä kuluttajan roolissa, mutta olen toiminut koko elämäni yhteisöteatterissa nimeltä Romulan taiteellinen teatteri.

Mikä on mottosi?

Teen aina parhaani.

Parhaansa tekeminen ei elämässä aina tarkoita täydellisyyteen pyrkimistä, vaan sitä, että toimii jokaisessa tilanteessa parhaalla tavalla. Oli sitten kyse ihmissuhteista, elämän valinnoista tai työsuoritteesta.

Jaa

Seuraa