» Uutishuone » Tiedotteet » Suomalainen koulutusjärjestelmä vaatii enemmän yhdessä tekemistä

Suomalainen koulutusjärjestelmä vaatii enemmän yhdessä tekemistä

20.04.2018

Suomalainen koulutusjärjestelmä tuottaa jatkossakin parasta mahdollista osaamista, jos sitä kehitetään yhteistyössä ja kokonaisuutena. Tämä tulee selkeästi esille Sivistystyönantajien tänään 20.4.2018 julkistamassa koulutusjärjestelmän visiossa.

–Jotta suomalainen koulutusjärjestelmä voi olla tulevaisuudessa maailman paras, tulee sitä kehittää kokonaisuus huomioiden. Perinteisesti kehitämme koulutusta osa kerrallaan, emmekä pohdi mahdollisuuksia koko järjestelmän osalta, sanoo Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Työ- ja elinkeinoelämän sekä opiskelijoiden näkökulmasta yksilölliset tarpeet nousevat yhä tärkeämmiksi. Koulutusjärjestelmän tuleekin pystyä vastaamaan tähän kaikilla koulutusasteilla.

Samalla jokaisen yksilön oppimisen asenteen vahvistaminen varhaisesta vaiheesta alkaen on ensiarvoisen tärkeää. Yksilöt tekevät lopulta itseään koskevat ratkaisut, ei ympärillä olevat rakenteet.

Tulevaisuudessa työelämä tulee nähdä vahvemmin osana koulutusjärjestelmää. Työelämä ei ole vain tilaaja ja koulutusjärjestelmä tuottaja. Eri toimijoiden on toimittava yhdessä toisiaan täydentäen.

–Myös työelämälle tulee löytää kannusteet tiiviimpään yhteistyöhön. Samaan aikaan järjestelmän pitää kyetä tuottamaan osaamista joustavammin, mikä tarkoittaa mm. moduulipohjaisia opintoja, toteaa johtaja Minna-Marika Lindström Sivistystyönantajista.

Koulutusjärjestelmän menestymiseen tarvittavia asioita ei saavuteta vain rakenteita tai lakipykäliä viilaamalla. Oppilaitoksilta ja korkeakouluilta vaaditaan onnistumisessa niin hyvää johtamista kuin henkilöstön uudistumista.

–Oppilaitoksissa ja korkeakouluissa on valtava osaamisresurssi niin henkilökunnassa kuin opiskelijoissa. Tulevaisuudessa tämä osaaminen tulee hyödyntää laajemmin koko yhteisön sekä verkostojen toiminnassa, toteaa Hassinen

Sivistystyönantajien koulutusjärjestelmän visiossa on tunnistettu viisi kriittistä menestystekijää suomalaisen koulutusjärjestelmän menestymiselle tulevaisuudessa. Visiotyössä kuultiin laajasti koulutus- ja tutkimusalan toimijoita sekä työ- ja elinkeinoelämän ja opiskelijoiden edustajia. Sidosryhmät antoivat näkemyksensä sekä vastaamalla kyselyyn syksyllä 2017 että osallistumalla työpajatyöskentelyyn ja tapaamisiin.

Suomalaisen koulutusjärjestelmän visio

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Teemu Hassinen, Sivistystyönantajat p. 050 562 7004
Johtaja Minna-Marika Lindström, Sivistystyönantajat p. 050 586 9969

Jaa

Seuraa