» Uutishuone » Uutiset » Pitkäaikainen opiskelija- ja tutkijaviisumi on tervetullut uudistus, mutta lisätoimia tarvitaan

Pitkäaikainen opiskelija- ja tutkijaviisumi on tervetullut uudistus, mutta lisätoimia tarvitaan

Sisäministeriössä on valmisteilla luonnos hallituksen esitykseksi pitkäaikaisen eli niin sanotun D-viisumin käytön laajentamista koskemaan myös opiskelijoita ja tutkijoita. Pitkäaikaisen viisumin avulla nopeutettaisiin oleskeluluvan saaneiden maahantuloa.

– Pidämme toimia opiskelijoiden ja tutkijoiden maahantulon nopeuttamiseksi tervetulleina. Sivistan jäsenistössä, erityisesti korkeakoulusektorilla, on paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja työntekijöitä ja määrä kasvaa tulevina vuosina, sanoo johtaja Laura Rissanen Sivistystyönantajista.

Esityksen mukaan opiskelija tai tutkija hakisi pitkäaikaista viisumia samanaikaisesti oleskeluluvan kanssa. Päätös siitä, toimitetaanko oleskelulupakortti lähtömaahan vai Suomeen tehtäisiin hakuvaiheessa. Suomeen saapuminen nopeutuisi D-viisumin avulla oleskelulupakortin ulkomaille postittamiseen kuluvan ajan, jonka on arvioitu olevan runsas viikko. Viisumista perittäisiin erillinen maksu

– D-viisumin kohderyhmän laajentaminen on askel oikeaan suuntaan, mutta vaikutuksiltaan vähäinen. Maahantuloprosessien keventämistä on jatkettava kokonaisuutena muun muassa sähköistä asiointia ja viranomaisyhteistyötä kehittämällä, toteaa Sivistystyönantajien johtava asiantuntija Heikki Holopainen.

Sivistystyönantajien lausunto hallituksen esitysluonnoksesta.

Lisätietoja:

Laura Rissanen p. 041 540 4505
Johtaja, Sivista

Jaa

Seuraa