» Uutiset » Nuoret ammattiosaajat loihtivat loistomenun ravintola Fiascon Les Amis -tapahtumassa

Nuoret ammattiosaajat loihtivat loistomenun ravintola Fiascon Les Amis -tapahtumassa

Les Amis

Suomalainen yhteiskunta ja työelämä eivät pärjää ilman ammattilaisia. Ammatillinen koulutus ansaitsee arvostusta ja näkyvyyttä. Tämä oli kimmokkeena 24.4. järjestetylle Les Amis –tapahtumalle.

Huippukokki ja ravintoloitsija Henri Alén, ammattimuotitalo Medanta ja Perho Liiketalousopisto järjestivät ainutlaatuisen Les Amis pop up -tapahtuman ravintola Fiascossa. 

Paikalle oli kertynyt noin neljänkymmenen innokkaan joukko. Henri Alén avasi tilaisuuden ja muistutti vieraita ammatillisen osaamisen merkityksestä. Hän kertoi, että kokiksi opiskeleminen oli ollut hänelle itselleen täysin selvä päämäärä. Samaan hengenvetoon hän ilmaisi huolensa ammatillisen koulutuksen arvostuksen puutteesta. Kuva ammatillisesta koulutuksesta on vääristynyt ja amis nähdään liian usein toisena vaihtoehtona. Alén korosti, että nuoren pitää saada opiskella sitä, mikä tuntuu hyvältä, ja ylipäätään kaikkien pitäisi kunnioittaa sitä, että joku on valinnut opiskella itselleen ammatin. Hän muistutti myös, miten kokin ammatti antaa vapauden ilmasta itseään ja tuo lukemattomia kansainvälisiä mahdollisuuksia. 

 

 

Maittavan lounaan välissä kuultiin myös muita puheenvuoroja. Perho Liiketalousopiston rehtori ja toimitusjohtaja Juha Ojajärvi haluaa kääriä hihat ja nostaa ammatillisen osaamisen merkitystä. Tietoisuutta tulee lisätä ja on tärkeä tuoda esiin ammatillisen urapolkuja. Esimerkiksi Perho tekee jatkuvasti monipuolista yhteistyötä alan yritysten kanssa ja työelämän osaamistarpeisiin vastaaminen edellyttää ajan hermolla pysymistä ja ketteryyttä.  

Ojajärvi ilmaisi suuren huolensa kehysriihessä päätetyistä 100 miljoonan euron säästöistä, jotka kohdistuvat ammatilliseen koulutukseen. Yleisökysymyksissä ilmaistiin samaa huolta siitä, miten Suomessa pidetään jatkossa huolta jatkuvasta oppimisesta, alanvaihdon mahdollisuuksista ja yritysten osaamistarpeisiin vastaamisesta? 

Pöydissä keskustelu kiteytyi siihen, että meitä kaikkia tarvitaan viemään eteenpäin viestiä ammattiosaamisen tärkeydestä. Ennakkoluuloista ja vääristä käsityksistä pitää päästä eroon. Tuskin kukaan meistä haluaisi elää Suomessa, jossa ei olisi esimerkiksi  kokkeja. 

Ammatillinen osaamisen todella ansaistee tullaa nähdyksi ja Les Amis -ravintolaa ajatellen myös maistetuksi. 

Jaa

Seuraa