» Uutishuone » Uutiset » Kussakin ajassa koulutus näyttää suuntaa – SuomiAreenan keskusteltusta poimittua

Kussakin ajassa koulutus näyttää suuntaa – SuomiAreenan keskusteltusta poimittua

Sivistystyönantajat järjesti yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Posti Groupin, Skills Finlandin ja Suomen Taiteilijaseuran kanssa keskustelutilaisuuden SuomiAreenassa Porissa 13.7. Aiheena oli: ”Suomi 100 vuoden päästä: Neljä ratkaisua tulevaisuuden osaajille. Koulutus. Työelämä. Taitajat. Taiteilijat.”

Keskustelussa pureuduttiin kaikille järjestäjätahoille tärkeään tavoitteeseen, osaamiseen. Haluamme, että suomalaiset ovat kärryillä ja mieluiten kuskin paikalla myös sadan vuoden päästä. Purje-lavan keskustelussa pyrimme löytämään ratkaisuja siihen, miten se tapahtuu. Tilaisuuden juonsivat tv:stä tuttu Baba Lybeck ja Miisa Pulkkinen Suomen Taiteilijaseurasta.

Työelämä-teemasta olivat keskustelemassa Postin Postipalveluiden johtaja Turkka Kuusisto, asiantuntijoita hoitovapaalta työelämään välittävän yrityksen Mamworkin toimitusjohtaja Pia Lemmetty ja Sitran teemajohtaja Timo Lindholm. Työelämän monimuotoisuus ja pirstaleisuus puhuttivat. Uhkakuvien sijaan uudenlainen tapa tehdä työtä nähtiin myös mahdollisuutena. Työ ei katoa sadan vuoden päästä Suomesta, mutta sen tekeminen muuttuu ja tarvitsemme ennen kaikkea asennemuutosta.

Koulutus-osion keskustelijat olivat ministeri Sanni Grahn-Laasonen, Mercurian rehtori ja toimitusjohtaja Tiina Immonen ja Skills Finland/Suomen ammattitaitomaajoukkueen edustaja, kokki Johan Kurkela. He pohtivat, kuinka koulutuksella varaudutaan kuultuihin työelämän muutoksiin. Osaammeko tehdä tarvittavat uudistukset oikeaan aikaan? Miten varmistamme, että olemme sadan vuoden päästä edelleen koulutuksen kärkimaa.

Sata vuotta sitten luku- ja kirjoitustaito olivat jo kansakunnan perustaitoja. Mutta miten on tästä sata vuotta eteenpäin? Keskusteluissa nousi esiin se, miten jatkuva uuden oppiminen on sellainen perustaito, josta kaikkien tulee pitää huolta. Lisäksi pohdittiin, miten voidaan varmistaa, että jokainen löytää oman osaamisalansa, intohimonsa, oman vahvuutensa. Muutoksen ymmärtäminen, oppimaan oppiminen ja terve itseluottamus ovat taitoja, joiden varaan voi tulevaisuudessakin rakentaa osaamistaan.

Työelämää ja koulutusta käsittelevän paneelikeskustelun voisi kiteyttää ministeri Sanni Grahn-Laasosen sanoihin: kussakin ajassa koulutus näyttää suuntaa.

Lopussa Taitajat ja Taiteiljat esittelivät ratkaisunsa siihen, mikä on paras oppimisympäristö ja yleisö äänesti Taitajien ratkaisun parhaaksi.

Keskustelu on katsottavissa: https://www.katsomo.fi/#!/jakso/786915

Lisätietoja,
Piia Alvesalo, p. 040-8609233
Viestintäpäällikkö, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa