» Uutiset » Koulutusala ja jaksaminen: Varalan Urheiluopiston rehtori Marjaana Eskelinen: pysähdyn aika ajoin miettimään, mikä työssäni on tärkeintä

Koulutusala ja jaksaminen: Varalan Urheiluopiston rehtori Marjaana Eskelinen: pysähdyn aika ajoin miettimään, mikä työssäni on tärkeintä

Aiempien selvitysten mukaan koulujen ja oppilaitosten esimiehet ja johtajat pitävät erityisen tärkeänä työhyvinvoinnin tukemista ja työyhteisön toimintakulttuuriin vaikuttamista. Nämä teemat korostuvat entisestään poikkeuksellisten aikojen heijastuessa koulujen ja oppilaitosten arkeen. Johtajat ja rehtorit luotsaavat työyhteisöjään ja huolehtivat organisaatioidensa toimintakyvystä. Miten he huolehtivat omasta jaksamisestaan? Tätä kysyimme jäsenistömme johdolta. Vuorossa Varalan Urheiluopiston rehtori Marjaana Eskelinen.

Varalan Urheiluopiston rehtori Marjaana Eskelinen

– Jatkuva pyrkimys kehittyä ihmisenä ja ammattilaisena lisää kokemusta omasta kyvykkyydestä ja sitä kautta tukee jaksamistani, sanoo Marjaana Eskelinen.

Mikä rehtorin työssä innostaa?

– Työn monipuolisuus ja vaihtelevuus sekä ihmisten kanssa toimiminen. Myös rehtorin työhön kuuluva jatkuva tarve kehittää ja kehittyä innostaa. Täytyy myös mainita motivoituneet ja ammattitaitoiset kollegat. Ja luonnollisesti opiskelijat, joiden kasvua ja kehittymistä ihmisinä ja ammattilaisina on upeaa seurata, tukea ja mahdollistaa, Marjaana Eskelinen aloittaa

Miten huolehdit jaksamisestasi?

– Pyrin suunnittelemaan, priorisoimaan ja ennakoimaan työni mahdollisimman hyvin vuosi- lukukausi- ja viikkotasolla. Aikatauluttamisen lisäksi pyrin jättämään kalenteriini huokoisuutta ja tilaa ”yllätyksille”. Pysähdyn aika ajoin miettimään, mikä työssäni on tärkeintä ja missä on keskeisintä olla mukana, avaa Marjaana Eskelinen.

– Jaksamisen näkökulmasta työtä on tärkeää rajata. Hyvällä suunnittelulla pyrin välttämään, tai ainakin ennakoimaan suurimmat ruuhkahuiput, joita tässä työssä väistämättä myös tulee. Olen myös opetellut lepäämään ja tunnistamaan tilanteet, joissa on viisaampaa hetkeksi hellittää, kuin painaa lisää kaasua, hän toteaa. Riittävän hyvän unen ja palautumisen merkitystä hyvinvoinnille ei voi liikaa korostaa. Pyrin nukkumaan vähintään 7-8 tuntia yössä. Varjelen unen laatua mm. säännöllisellä unirytmillä, liikunnalla ja älylaitteiden käytön rajaamisella iltaa kohti.

Yhdessä ajattelu ja kehittäminen lisää jaksamista

– Jatkuva pyrkimys kehittyä ihmisenä ja ammattilaisena lisää kokemusta omasta kyvykkyydestä ja sitä kautta tukee jaksamistani. Kehitän itseäni mm. lukemalla tai kuuntelemalla kirjoja ja podcasteja säännöllisesti. Toisinaan se auttaa myös irrottamaan ajatukset työstä. Olemme muuttaneet organisaatiomme tarvelähtöiseksi tiimiorganisaatioksi, jossa on mahdollista tehdä ja oppia yhdessä. Yhdessä ajattelu ja asioiden kehittäminen kollegoiden kanssa innostaa ja lisää jaksamista, kertoo Marjaana Eskelinen.

– Liikunta on tärkeä ja minulle luontainen, jo lapsena opittu tapa, huolehtia jaksamisestani. Hyvä fyysinen kunto auttaa keskittymään ja jaksamaan työssä sekä sen ulkopuolella. Minulle on tärkeää jaksaa tehdä asioita myös vapaa-ajalla harrastusten, perheen ja ystävien kanssa. Hölkkään kesäisin ja hiihdän talvisin. Olen löytänyt itseni minulle rakkaan lajin, tanssin, parista taas uudelleen. Myös ratsastus, ryhmäliikunta ja laskettelu ovat vuodenajasta riippuen mukana kuvioissa. Tykkään liikkua erityisesti luonnossa. Luonto rauhoittaa ja virkistää mieltä. Liikumme myös yhdessä perheenä, Marjaana Eskelinen avaa.

Miten johtajana voit parhaiten tukea työyhteisön jaksamista?

– Mahdollistamalla yhdessä tekemisen ja ajattelun erilaisissa tiimeissä. Suunnittelemalla roolit ja tehtävät mahdollisimman pitkälle jokaisen osaamisen ja intohimojen mukaisesti. Jaksamista tukee myös yhteisen vision, tavoitteiden ja yhdessä laadittujen pelisääntöjen kirkastaminen säännöllisesti. Pyrin valmentamaan jokaista työntekijää niin yksilönä kuin tiimin jäsenenä. Läsnäolo on tärkeää, sanoo Marjaana Eskelinen.

– Kuuntelen ja reagoin mahdollisimman nopeasti esiin nouseviin asioihin. Iloitsemme myös saavutuksista. Annan palautetta ja kannustan myös kaikkia tiimin jäseniä palautteen antamiseen kollegoille. Rakennamme luottamuksen ilmapiiriä säännöllisissä viikoittaisissa ja kuukausittaisissa kohtaamisissa, joissa pääsemme ajattelemaan ja tekemään asioita yhdessä tiimeinä. Uskon dialogin voimaan. Se lisää yhteistä ymmärrystä sekä ymmärrystä ihmisten välillä ja sitä kautta tukee myös työyhteisön jaksamista, hän lopettaa.

 

Jaa

Seuraa