» Uutiset » ”Ei oppi ojaan kaada – entä tasapäistävä koulutus?”

”Ei oppi ojaan kaada – entä tasapäistävä koulutus?”

Sipilän hallitusohjelman tavoitteena on tehdä Suomesta maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta. Uuden oppiminen on oleellinen taito, jota kaikki tarvitsevat muuttuvassa maailmassa. Etenkin tällä hetkellä, kun meidän täytyy kuumeisesti etsiä keinoja saada Suomi nousuun. Mutta olemmeko oppijoina kaikki samanlaisia, motivoivatko meitä samat asiat? Vastaako koulutusjärjestelmä uuden oppimisen haasteeseen? Miten erilaiset oppijat huomioidaan?

– Viime vuosina ainakin yleissivistävässä ja ammatillisessa koulutuksessa huomiota on kiinnitetty paljon oppimisvaikeuksiin. Sinällään erinomainen asia on estänyt syrjäytymistä. Toisaalta se on saattanut viedä huomiota lahjakkuuksista…vaikea sanoa, toteaa Helsinki Business College Oy:n toimitusjohtaja ja rehtori Antti Loukola.

– Suomalainen koulutusjärjestelmä on perusteiltaan hyvä: ilmainen koulutus kaikilla kouluasteilla takaa periaatteessa sen, että kaikki oppijat ja erilaiset lahjakkuudet tulevat koulutuksen piiriin, toteaa Antti Loukola. Teoreettisesti siis voidaan päätellä, että kukaan ei jää huomiotta! Käytännössäkin varmaan näin on.

Uuden oppiminen on jatkuvaa ja sitä tapahtuu kaikilla elämänalueilla. Kouluoppimista voi verrata vaikka urheiluun, jossa valmennuksessa keskitytään suoritusten jatkuvaan parantamiseen.
– Näkisin, että koulun suorittaminen hyvin ja keskittyminen siihen koulussa ollessa, antaa hyvän tavan toimia myös urheilussa, sanoo HIFK jääkiekon päävalmentaja Antti Törmänen.
– Jos vielä urheilussa ja koulussa hyvin pärjäävä nuori haluaa onnistua molemmissa, vaatii se hyvää aikataulutusta ja kurinalaisuutta.

Työelämässä uuden oppiminen ja halu kehittää osaamistaan on yhä tärkeämpää.
– Suoritettu tutkinto ohjaa enemmän valintaa silloin, kun nuorta henkilöä valitaan ensimmäiseen työtehtäväänsä tai kun valitaan selkeästi asiantuntijatehtävään, sanoo Neste Oyj:n satama ja terminaalitoimintojen johtaja Elina Herrala

– Työuran kehittyessä on merkitystä sillä kokemuksella, mitä on tehtävissään hankkinut ja miten omaa osaamistaan on kehittänyt. Yritykset rekrytoivat mielellään oppimiskykyisiä, oikealla asenteella olevia henkilöitä, sillä monissa tehtävissä tarvitaan joustoa ja kykyä sopeutua muuttuneisiin tehtäviin, jatkaa Elina Herrala.

Sivistystyönantajien järjestämä keskustelutilaisuus ”Ei oppi ojaan kaada – entä tasapäistävä koulutus?” SuomiAreenalla Porissa tiistaina 14.7. klo 12.15 alkaen, Kaupungintalon pihalla

http://suomiareena.fi/2015/06/23/ei-oppi-ojaan-kaada-enta-tasapaistava-koulutus/

Jaa

Seuraa