» Tiedotteet » Jatko-opintojen ulkopuolelle jää edelleen liian paljon nuoria – samalla osaajapula syvenee

Jatko-opintojen ulkopuolelle jää edelleen liian paljon nuoria – samalla osaajapula syvenee

Jatko-opintojen ulkopuolelle jää edelleen paljon nuoria, kertoo Sivistan tuore barometri ja toimialakatsaus. Vuoden 2021 kevään uusista ylioppilaista 83 prosenttia haki tutkintoon johtavaan koulutukseen, mutta 63 prosenttia ei jatkanut opintoja valmistumisvuonnaan. Ylioppilaista 26 prosenttia ei opiskele tutkintoa vielä 3,5 vuoden päästä ylioppilaaksi valmistumisesta. Vuosina 2018–2020 toteutettu korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus on tehostanut opiskelijavalintaa, mutta jatkotutkimusta ja kehittämistä tarvitaan vielä. Sivistysalan barometrin mukaan oppilaitokset ja korkeakoulut haluaisivat vastata kysyntään, mutta talouden heikot näkymät eivät tätä mahdollista.

– Tilanne on nuorille kohtuuton ja osaamisesta riippuvaiselle yhteiskunnallemme haitallinen. Suomen tavoite on nostaa koulutustasoa siten, että 50 prosenttia 24-35 -vuotiaista suorittaa korkeakoulututkinnon. Valtion budjetissa vuodelle 2024 esitetyllä lisärahoituksella emme kuitenkaan kykene kasvattamaan riittävästi opiskelijamäärää, vaan pikemminkin jarruttamaan määrän vähenemistä. Aloituspaikkojen lisäksi tarvitsemme myös uusia keinoja varmistaa, että aloituspaikat ja koulutuksen resurssit saadaan käytettyä koulutustason nostoon. Tehokkaita toimia olisivat ensikertalaiskiintiöiden lisäksi toisen tai useamman tutkinnon suorittamisen maksut. Korkeakoulujen kädet ovat kuitenkin sidotut. Odotukset hallituksen toimille korkeakoulutuksen kasautumisen ehkäisemiseksi ovat suuret, sanoo johtaja Heikki Kuutti Uusitalo Sivistasta.

Opiskelijamäärät ovat kasvaneet ja alalla on halu lisätä aloituspaikkoja

Sivistysalan barometrin vastaajista vajaa 80 prosenttia on valmis lisäämään aloituspaikkoja tilanteen ratkaisemiseksi. Valmiutta on kaikissa koulutusmuodoissa ja kaiken kokoisissa organisaatioissa eri puolella Suomea. Muita useammin aloituspaikkojen tarpeen koetaan kasvaneen ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Barometrin mukaan opiskelijamäärien odotetaan kasvavan, mutta tämä ei realisoidu toteutuneena kasvuna enää.

– Opiskelijamäärät ovat kasvaneet etenkin korkeakouluissa. Barometrin vastausten mukaan alalla on valmiudet ja halu lisätä aloituspaikkoja, mutta talouden realiteetit tulevat vastaan. Vuodentakaiset odotuksetkaan opiskelijamäärien kasvusta eivät ole realisoituneet. Taloudellinen kannattavuus on heikentynyt ja aiempaa harvempi vastaaja odottaa rahoituksen kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana. Samalla tiedämme, että moni toimiala kärsii kroonisesta osaajapulasta. Se on yhteiskuntamme kasvua ja hyvinvointia heikentävä tekijä. Tilanne on paradoksaalinen, sanoo Sivistan pääekonomisti Harri Hietala.

Barometriaineistoon vastaus saatiin 102 kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalan organisaatiolta lokakuussa 2023. Toimialakatsaukseen on koottu nostoja mm. Tilastokeskuksen ja OECD:n keräämistä tilastoaineistoista.

Koko aineisto saatavilla tästä.

Lisätietoja:
Harri Hietala p. 0500 789 906
Pääekonomisti

Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246
Johtaja

Jaa

Seuraa