» Uutishuone » Blogi » Urheilu ja liikunta yhteiskuntamme rakentajina

Urheilu ja liikunta yhteiskuntamme rakentajina

Teemu Hassinen

Huh, Helsinki Cup, olen aloituskokoonpanossa keskikentällä, olo on ylpeä. Valmentajan mukaan minun täytyy yhä kehittää puolustuspelaamistani. Mitähän joukkuekaverit minusta pohtivat, teenkö tarpeeksi, olenko osa joukkuetta? – ok juoksen siis aiempaakin enemmän. Kuinkahan minun käy, tämä nyrkkeilyottelu on minulle ensimmäinen, mutta vastustajalla otteluita on jo viisi – no olen kovempi, hoidan homman. Mitä jos häviän, mitä sitten tapahtuu?

Muun muassa tämänkaltaisia muistan urheilevana nuorena pohtineeni. Mitä sitten? No sitä sitten, että näitä pohdin edelleen – nyt työelämässä.

Liikunta ja urheilu ovat yhteiskunnallinen voimavara. Kansalliset urheilusankarimme ovat vaikuttavia esikuvia lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisille. Urheilun uroteot yhdistävät meitä kaikkia ilman rajoja, kova juttu. Liikunnan terveysvaikutuksia harva kiistää, ja niiden kansantaloudelliset vaikutukset tiedostetaan. Harrastusten voimaannuttavat vaikutukset oivalletaan yhä paremmin. Lasten ja nuorten harrastustoiminta on osa heidän kasvamistaan ja hyvinvointiaan. Tässä on jo kylliksi, mutta liikunnasta on vielä enemmäksi.

Ymmärrämmekö urheilun ja liikunnan merkityksen osaamisen kehittämisessä?

Liikuntaharrastuksen kautta opitaan ominaisuuksia ja taitoja, joita tarvitsemme tulevaisuuden työelämässä. Näillä ominaisuuksilla ihminen osoittaa ylivertaisuutensa itse luomaansa koneeseen nähden. Paineensietokyky, sosiaaliset taidot, ilmaisutaidot, yhteistyötaidot, empatiakyky, yrittäjyysasenne jne., nämä kaikki voivat kehittyä harrastustoiminnan kautta. Kyseessä on mahdollisuus, jonka merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa ja on myös osa jatkuvan oppimisen kokonaisuutta.

Nyt on aika herätä arvostamaan urheilun, liikunnan ja harrastustoiminnan merkitystä. Urheiluun ja liikuntaan tulee investoida, sillä näistä investoinneista hyötyy koko yhteiskunta. Nämä investoinnit tulevat korkojen kera taikaisin. Tämä on syytä uskoa, vaikka tätä ei kvartaaleittain kyetäkään mittaamaan. Veikkauksen rahapelitoiminnan tuottoa käytetään mm. urheilun ja liikuntakasvatuksen edistämiseen. Rahapelitoiminnan tuottojen vähentyessä, tulee varmistaa, että urheilun ja liikunnan toimintaedellytykset eivät heikkene tulevaisuudessa.

Niin, se Helsinki Cup meni hienosti, olimme mitaleilla. Sen nyrkkeilyottelun hävisin. Vastustajani kanssa kävin kanttiinissa ottelun jälkeen.

Sivistan lausunto ”Rahapelitoiminnan tuottojen vähenemisen vaikutus sivistystoimintaan”.

Jaa

Seuraa

Teemu Hassinen

Kirjoittaja on Sivistan toimitusjohtaja.