» Blogi » Työmarkkinatori tuo osaamisen työnvälityksen keskiöön

Työmarkkinatori tuo osaamisen työnvälityksen keskiöön

Mikko Rantahalme

Suomalainen työnhaku ja työnvälitys on pitkään perustunut ammattinimikkeisiin ja työkokemukseen. Nykymaailmassa ammattinimikkeet ja työhistoria eivät kuitenkaan auta pitkälle. Olennaisessa osassa on osaaminen ja jatkuva tarve kehittää sitä.

Työmarkkinatori sai alkunsa vuoden 2016 lopulla hallituksen kärkihankkeena. Visiona oli digitalisoida TE-palvelut, luoda uusi osaamiseen perustuva tapa löytää töitä ja työlle tekijät sekä luoda uusi yhteinen ekosysteemi, jossa olisivat mukana myös yksityiset ja kolmannen sektorin palveluntarjoajat. Työnvälityksen lisäksi ekosysteemi pitäisi sisällään myös osaamisen kehittämisen. Suurena tavoitteena tässä kaikessa on parantaa työvoiman ja työpaikkojen kohtaantoa lyhentämällä työttömyysaikoja sekä nopeuttaa työnantajien rekrytointiprosesseja.

Nyt Työmarkkinatori alkaa olla lähellä visionsa mukaisia tavoitteita. Tällä hetkellä Työmarkkinatorin kokeiluversiossa (kokeile.tyomarkkinatori.fi) työnhakija pystyy luomaan omaan osaamiseensa perustuvan työnhakuprofiilin ja palvelu antaa hänelle ehdotuksia omaan osaamiseen parhaiten soveltuvista työpaikoista – ilman pakkoa valita ensin alaa, ammattiryhmää tms.

Työnantajalle Työmarkkinatori tarjoaa väylän löytää juuri oikeat osaamiset hallitsevia työntekijöitä. Työnantajan valtuuttamat henkilöt voivat selailla palvelussa olevia tuhansia työnhakuprofiileja ja kontaktoida sopivimpia tai tehdä työpaikkailmoituksen. Myös kaikki TE-palvelut.fi:n Avoimet työpaikat -palveluun ilmoitetut työpaikat siirtyvät automaattisesti Työmarkkinatorille.

Yksityiset palveluntarjoajat nyt mukana

Yhden merkittävimmistä askelistaan Työmarkkinatori otti joulukuussa 2019, kun yksityisten palveluntarjoajien tuli mahdolliseksi liittyä Työmarkkinatorin yhteistyökumppaniksi ja saada omat palvelunsa näkyviin Työmarkkinatorilla. Hieman myöhemmin mukaan pääsevät myös kolmannen sektorin palveluntarjoajat.

Kevään 2020 aikana yhteistyökumppaneiden palvelut pääsevät yhä paremmin esille käyttäjien suosimissa tilannelähtöisissä kokonaisuuksissa. Esimerkiksi itsensä työllistämisestä kiinnostuneelle on oma kokonaisuutensa, jolloin itsensä työllistämisessä auttavat palvelut tulevat näkyviin tässä osiossa.

Vuoden 2020 aikana valmistuvat myös rajapinnat, joiden avulla yhteistyökumppanit voivat siirtää esimerkiksi omissa palveluissaan olevia työpaikkailmoituksia Työmarkkinatorille ja vastavuoroisesti käyttää Työmarkkinatorin tarjoamaa dataa hyödykseen omien palveluidensa kehityksessä.

Tällä tavalla etenemme kohti yhteistä palvelujen ekosysteemiä, jossa voidaan tarjota asiakkaille oikeat palvelut, oikeaan aikaan ja oikean toimijan kautta.

Tulevaisuus on osaamisen kehittämisen palveluissa

Osaamisen kehittämisen palvelut saadaan Työmarkkinatorille tämänhetkisen arvion mukaan vuodenvaihteessa 2020–2021. Näitäkin palveluita tuottaa Työmarkkinatorille sen koko yhteistyökumppaniverkosto. Työmarkkinatorin suuren tavoitteen, kohtaannon parantamisen, kannalta nämä palvelut ovat avainasemassa.

Kun osaamisen kehittämisen palvelut tulevat mukaan Työmarkkinatorille, työnhakijalla on entistä paremmat mahdollisuudet tunnistaa puutteet omassa osaamisessaan. Samalla käyttäjä löytää Työmarkkinatorilta helposti kurssit ja koulutukset, joiden avulla hän pystyy parantamaan asemaansa työmarkkinoilla.

Työnantajan kannalta osaamisen kehittämisen palvelut sekä palvelun tarjoama tilastotieto antavat mahdollisuuksia omien työntekijöiden osaamisen kehittämiseen sekä esimerkiksi tulevan osaamistarpeen ennakointiin.

Kun osaamisen kehittämisen palvelut toimivat kiinteänä osana Työmarkkinatoria, niin Työmarkkinatori on päässyt päätavoitteidensa mukaiseen toimintaan: Työmarkkinatori auttaa rakentamaan siltaa työpaikoilla tarvittavan osaamisen ja työnhakijoiden välisen osaamiskuilun ylitse.

 

Jaa

Seuraa

Mikko Rantahalme

Kirjoittaja on hankejohtaja vastuullaan TE-digi-hanke. Hän työskentelee ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskuksessa (KEHA-keskus)