» Uutishuone » Blogi » Piia Alvesalo: Meillä on käsissämme yhdenvertaisen työelämän peruspalikat

Piia Alvesalo: Meillä on käsissämme yhdenvertaisen työelämän peruspalikat

Piia Alvesalo

Työelämä tarvitsee meitä kaikkia. Jokaisen panos on tärkeä. Suvaitsevaisuuden ja avoimuuden edistäminen työelämässä on tärkeää. Nämä merkittävät viestit on syytä pitää mielessä. Niiden äärelle on hyvä pysähtyä miettimään, miten ne työelämässä näkyvät, miten niitä toteutamme. Sanat ovat kuitenkin sanoja, teot ratkaisevat.

Työelämä ei ole yksi ja yhtenäinen ilmiö

Työelämästä puhutaan ikään kuin meillä olisi olemassa jokin yhtenäinen ja kaikille samanlaisena näyttäytyvä työelämä. Ilmiönä se on kaikille tuttu, mutta jokseenkin abstrakti kokonaisuus kuten vaikkapa digitalisaatio. Työelämä ei kuitenkaan ole mikään yksi ja yhtenäinen ”ilmiö”, vaan kaikki työpaikat ovat omanlaisiaan. Työelämä koostuu erilaisista työyhteisöistä, toimintatavoista ja meistä ihmisistä. Me olemme itse sen osa ja samalla myös määrittelemme, millainen omalta kohdaltamme työelämä on, miten haluamme sen kehittyvän. Olemme työyhteisön jäseniä, ja vaikutamme siihen, millaisen kulttuurin luomme. Tästä ihmisten, toimintatapojen, säännösten ja työpaikkojen mosaiikkien kokonaisuudesta syntyy työelämä.

Jokaista tulee kohdella sivistyneesti ja tasavertaisesti

Työelämän rakentajina ja yhteisöiden jäseninä voimme luonnollisesti itse vaikuttaa siihen, että työelämä kehittyy jatkuvasti parempaan; suvaitsevaiseen, yhdenvertaiseen ja avoimeen suuntaan, jossa jokaista kohdellaan sivistyneesti ja tasavertaisesti. Ja jossa jokainen kohtelee toisia sivistyneesti ja tasavertaisesti. Ainahan on syytä myös katsoa peiliin.

Olemme kaikki toistemme silmissä erilaisia ja samalla samankaltaisia. Kanssaihmisen ajatuksia on syytä kuunnella ja yrittää ymmärtää hänen näkemyksiään, vaikka itse olisikin toista mieltä. Kuuntelu, keskustelu ja vilpittömyys kantavat pitkälle. Niistä rakennetaan kaikille yhdenvertainen, avoin ja hyvä työelämä. Me voimme tehdä sanoista totta.

Jaa

Seuraa

Piia Alvesalo

Kirjoittaja on Sivistan viestintäpäällikkö.