» Uutishuone » Blogi » Pekka Sauri: Mitä sivistys on?

Pekka Sauri: Mitä sivistys on?

Pekka Sauri

Sivistys on jännittävä termi, sivistyssana jo itsessään. Kun ”sivistys” mainitaan, kuulijat tapaavat nyökytellä myötämielisesti, mutta samalla katseet lasittuvat: mitähän tällä hienolla sanalla nyt tarkkaan ottaen tarkoitetaan?

On korkea aika hakea sivistyksen käsite alas kansakunnan kaapin päältä ja päivittää sen merkitys nykymaailmaan.

Selvää on, että sivistyksen merkitys ei tyhjene siihen tietoon ja ymmärrykseen, mitä olemme koulussa ja myöhemmissä opinnoissa tietoisuuteemme downloadanneet. Tämä on käynyt entistäkin selvemmäksi sitä mukaa kun olemme ulkoistaneet omien korviemme välisen muistin verkon hakuohjelmille. Nopeasti kehittyvä tekoäly korostaa ilmiötä entisestään, kun perhejuhlien onnittelupuheitakaan ei enää tarvitse kirjoittaa itse.

Minusta näyttää, että sivistyksen valtakunnaksi jää vuorovaikutus, dialogi, kommunikaatio tai viestintä, millä sanalla sitä kulloinkin halutaan nimittää. Vuosituhannen vaihteen jälkeen tapahtunut tiedonvälityksen digitaalinen vallankumous on tehnyt tämän suorastaan väistämättömäksi.

Viestintä on kansan käsissä

Mikään viranomainen tai vallankäyttäjä ei enää pysty valvomaan, millaista tietoa kansalaisille annetaan ja erityisesti, mitä tietoa kansalaisille ei anneta – eikä myöskään sitä, millaisia viestejä kansalaiset toisilleen lähettävät. Julkisuudella ei ole enää portinvartijaa, ja viestintä on siirtynyt ihmisten omavalvonnan piiriin.

Ei ole suuri ihme, että tässä omavalvonnassa on vielä aika tavalla harjoittelemista. Sosiaalinen media on ollut ihmiskunnan käytössä vasta parinkymmenen vuoden ajan siinä missä televisio seitsemänkymmenen, radio sadan ja kirjapaino viiden vuosisadan.

Sivistys on kommunikaatiota

Niin demokratian kuin koko sivilisaationkin kohtalo on olennaisesti ihmisten keskeisen keskustelun, neuvottelun ja sopimisen varassa. Yhteisymmärrykseen pyrkiminen yhteisistä asioista on välttämätöntä sekä paikallisesti että viime kädessä maailmanlaajuisesti. Ihmiskunnan edessä olevat elintärkeät ratkaisut ovat yhä voimallisemmin ylikansallisia ja ylikulttuurisia. Siksi vuorovaikutus- ja keskusteluosaaminen on tänä päivänä ja tästedes sivistyksen ydin ja keskeinen merkitys.

Kolmen sanan kiteytys: sivistys on kommunikaatiota. Sivistynyt kommunikaatio tarkoittaa sitä, että kuuntelemme ja kuulemme, mitä keskustelun toisella osapuolella on sydämellään ja yritämme ymmärtää hänen tarkoituksiaan ja merkityksiään. Se vaatii ensi sijassa hyvää tahtoa ja pyrkimystä yhteisymmärrykseen sen sijaan, että pyrkisimme selviytymään väittelyssä voittajana. Jos onnellisesti käy, tämä saattaisi olla mahdollista politiikankin tiimellyksessä.

Kohti sivistyksen teemavuotta 2024!

Jaa

Seuraa

Pekka Sauri

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija