» Blogi » Maailmanlopun meininkiä ammatillisessa koulutuksessa

Maailmanlopun meininkiä ammatillisessa koulutuksessa

Riikka Vataja, 28.09.2018

”Ammattikoululaisten tyytyväisyys opetukseen laskussa”, ”Ammatillisesta koulutuksesta katosivat opettajat”, ”Ammatillisen koulutuksen nykytila on karu” – siinä muutama nosto ammatilliseen koulutukseen liittyvistä viimeaikaisista uutisotsikoista. Otsikoiden perusteella ammatillisessa koulutuksessa olevien nuorten ei tarvitse enää raahautua koulun penkille eikä ketään myöskään suuremmin kiinnosta heidän hyvinvointinsa. Pärjätköön miten parhaaksi taitavat.

Ammatillisen koulutuksen uudistus astui voimaan vuoden alusta ja muutos on mittaluokaltaan jättimäinen. Kun samaan ajankohtaan ajoittui mittava rahoitusleikkaus, on selvää, että vaikeuksiakin riittää. Yhtä selvää on sekin, että yksi median monista tehtävistä on tuoda esille yhteiskunnan epäkohtia. En siis ehdota ongelmien lakaisemista piiloon, vaan kysyn, missä viipyy se toinen näkökulma, joka tuo esille myös ratkaisuja? Oppilaitokset kehittävät jatkuvasti toimintamalleja nuorten omien henkilökohtaisten polkujen rakentamiseksi. Olisi yhteiskunnallista tärkeää jakaa tietoa myös hyvistä ja toimivista käytännöistä, jotta ne saadaan mahdollisimman laajasti hyödynnettyä – toisin sanoen pidettyä kaikki nykyistä paremmin opinnoissaan kiinni.

En voi olla miettimättä sitäkään, että mitä tällaisista otsikoista ajattelee nuori, joka pohtii opintojen jatkamista? Miten ne vaikuttavat hänen valintoihinsa? Ja miten yksipuolinen uutisointi vaikuttaa pidemmällä aikavälillä osaavan työvoiman saatavuuteen?

Nostimme yhteiskirjoituksessamme Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n, Suomen Yrittäjien, Yksityisten ammatillisten oppilaitosten liiton, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto Sakki ry:n ja Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry:n kanssa asian esille vuosi sitten ja on surullista havaita, ettei näkökulma ole vuoden aikana laajentunut.

Haastan siis itseni ja kollegani aktiiviseen viestintäkampanjaan hyvien käytäntöjen levittämiseksi – niitäkin nimittäin on!

Jaa

Seuraa