» Uutishuone » Blogi » Lukiolaisten Liiton Uljas: Koulutuksen kunnianpalautukseen ei sananhelinä riitä

Lukiolaisten Liiton Uljas: Koulutuksen kunnianpalautukseen ei sananhelinä riitä

Emilia Uljas

Tänä vuonna valmistuva koulutuspoliittinen selonteko maalaa soman kuvan lukiokoulutuksen tulevaisuudesta ja sen tavoitteista. On kauniita sanoja koulutuksen maksuttomuudesta, laadusta ja yhdenvertaisuudesta. Koulutuksen saavutettavuus on taattava koko maassa ja teknologiaa on hyödynnettävä. Jokainen lukiolainen saa vahvan sivistyksellisen ja tiedollisen pohjan, jonka avulla osaa uida muuttuvan työelämän myrskyjen läpi. Ja näin jokainen suomalainen pääsee ratsastamaan yhdessä onnelliseen auringonlaskuun. Selonteko on tehty, tavoitteet asetettu – hurraa. Eikö olekin ihanaa?

Voin jo veikata seuraavan askeleen: selonteko unohdetaan kaapin pohjalle ja sitä ei sieltä avaa kukaan – varsinkaan poliittinen päättäjä. Selonteon ajatukset vaativat nimittäin resursseja, eli rahaa. Eli ihan konkreettisia panostuksia eikä vain kaunista sananhelinää.

Tämänhetkisen hallituskauden alussa poliitikot puhuivat “koulutuksen kunnianpalautuksesta”. Esitelmöitiin inspiroivasti oppivelvollisuusiän nostamisesta ja koulutukseen panostamisesta. Nyt muutama vuosi myöhemmin korkeakoulujen tekemästä tieteestä ollaan kuitenkin leikkaamassa miljoonia euroja. Toisaalta taas olemme kuulleet hätähuutoja oppivelvollisuuden laajentamiseen varattujen resurssien riittämättömyydestä. Yllätys, yllätys: pelkät puheet maksuttomasta toisesta asteesta eivät riittäneetkään. En tiedä sinusta, mutta minusta tämä ei palauta kunniaa yhtään mihinkään.

Palataan koulutuspoliittiseen selontekoon: onko koko paperista mitään hyötyä, jos sen ajatuksia laadukkaasta ja yhdenvertaisesta koulutuksesta ei hyödynnetä oikeasti ihmisten elämässä? Silloin selonteon tekemiseen laitetut resurssit menevät ainakin hukkaan – ja se vasta typerää olisikin. Kaipaan koulutukselle todellista kunnianpalautusta: sellaista, että se olisi leikkauslistalla aivan vihoviimeisenä. Sellaista, jossa turpeen sijasta eurot sijoitettaisiin tulevaisuuteen.

Jaa

Seuraa

Emilia Uljas

Kirjoittaja on Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n puheenjohtaja