» Tietoa meistä » Sivistan jäsenet » Jäsentarinat » Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live

TUVA_medialle

Vasemmalla hymyilevä nainen, keskellä miespuolinen oppilas, joka tutkii keittokirjaa. Oikeassa reunassa nuori nainen, joka hämmentää kattilaa.
Ammattiopisto Live on toisen asteen ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus. Oppilaitos on osa Live-säätiötä, joka työskentelee sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyisi toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Live tarjoaa yksilöasiakkailleen ammatillista erityisopetusta, neurologista kuntoutusta, ammatillisen koulutuksen ja kuntoutuksen sekä työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita. Live-säätiön palveluksessa työskentelee 800 asiantuntijaa, joista noin 450 Ammattiopisto Livessä.

Tammikuussa 2024 Ammattiopisto Livessä oli noin 1300 opiskelijaa, joista 600 opiskeli perustutkintokoulutuksessa, 400 työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa TELMA-koulutuksessa ja 200 tutkintokoulutukseen valmentavassa TUVA-koulutuksessa. Livessä voi myös opiskella erilaisissa lyhytkoulutuksissa tai erikoisammattitutkintoon johtavissa koulutuksissa, joissa ei edellytetä erityisen tuen tarvetta.

Ammattiopisto Live on osa AMEO-verkostoa, jonka jäseniin lukeutuu kuusi ammatillista erityisoppilaitosta. Live on myös yhteiskunnallisten yritysten etujärjestö Arvoliiton sekä Suomalaisen työn liiton jäsen.

Yksilöllinen polku työelämään

Erityisoppilaitokset ja heidän opiskelijansa haastavat käsitystä siitä, miltä työnteon pitäisi näyttää. Osalle työ tarkoittaa virastoaikana tapahtuvaa palkkatyötä ja toisille taas yksilöityä työntekoa esimerkiksi toimintakeskuksissa.

– Jokaiselle on mahdollista löytää kykyään vastaava työ. Erityistä tukea tarvitsevien nuorten polku työelämään on hyvin yksilöllinen, sanoo Live-säätiön toimitusjohtaja Marja Pajulahti.

Liven toiminta perustuu ajatukseen, että kaikilla on oikeus työhön ja osallisuuteen yhteiskunnassa. Opetuksen tavoitteena on etsiä jokaiselle yksilöllinen reitti koulutukseen, työelämään tai tasapainoiseen arkeen ja hyvään elämään.

– Meillä on hyvät resurssit yksilöllisen tuen toteutukseen, joka ei olisi muualla ehkä mahdollista, kertoo Ammattiopisto Liven rehtori Antti Aavikko.

Live-säätiön toiminnassa yhdistyvät ammatillisen erityisoppilaitoksen, kuntoutuksen sekä työllistymiseen valmennuksen osa-alueet. Lisäksi se tarjoaa ammattilaisille ja organisaatioille suunnattua monimuotoisuus-, inkluusio- ja nepyskoulutusta.

– Koulutamme esimerkiksi Kela-kuljetuksia tekeviä taksiautoilijoita kohtaamaan paremmin erityistä, yksilöllistä tukea tarvitsevia henkilöitä, Pajulahti kertoo.

 

Pöydän ääressä selin kameraan istuu mies, jota vastapäätä istuu neuvoja antava hymyilevä nainen.

Käytännönläheinen oppiminen lisää motivaatiota

Ammattiopisto Livessä oppiminen tapahtuu erityisen vahvan työelämäyhteistyön kautta. Nuorille on tärkeää tarjota kokemus työssä olemisesta ja työn tekemisestä jo opiskeluaikana.

– Vähemmän koulumainen ympäristö sopii loistavasti meidän opiskelijoillemme, sillä käytännön kautta tekeminen lisää motivaatiota. Työpaikoilla oppiminen edistää kiinnittymistä osaksi työelämää ja lisää työllistymisen mahdollisuuksia, Aavikko katsoo.

Toki aivan kaikki opetus ei tapahdu työpaikoilla. Liven toimipisteet ovatkin tärkeitä kiintopisteitä ja kotipesiä opiskelijoille. Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevassa asuntolassa on lisäksi 70–80 paikkaa Liven opiskelijoille. Aavikko huomauttaa, että moni opiskelija kokee esimerkiksi toimipisteen tarjoaman ruokailumahdollisuuden tärkeänä arjen sujuvoittaja.

 

Tumma nainen pesukoneen äärellä, päällään Live-paita.

Monipuolista tukea oppimiseen ja elämään

Opetuksen ja uudenlaisten oppimisympäristöjen kehittämistä viedään Livessä eteenpäin tiimeissä. Kaiken keskiössä on, miten opiskelijoita voidaan tukea löytämään oma suuntansa, äänensä ja paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Tiimeillä on varsin laajat vapaudet ja myös vastuut sen suhteen, miten opetusta järjestetään. Toiminnan suunnittelu perustuu opiskelijoiden tavoitteisiin ja tuen tarpeisiin. Opiskelijoita ei pyritä asettamaan valmiiseen muottiin, vaan oppilaitoksen toiminta joustaa yksilöllisten tarpeiden mukana, Aavikko kertoo.

Live tarjoaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa Telma-koulutusta hyvin laajaa vaativaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Vaativaan erityiseen tukeen ovat oikeutettuja opiskelijat, jotka tarvitsevat yksilöllistä, laaja-alaista, pitkäkestoista ja moniammatillista erityistä tukea. Tuen tarve voi näyttäytyä esimerkiksi opiskelu- ja työtaidoissa, voimavaroissa, sosiaalisissa taidoissa tai arjen taidoissa.

– Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä olemme havainneet kasvua Telma-koulutuksen kysynnässä. Ammattiopisto Liven henkilöstö onkin kasvanut tämän myötä noin 140 hengellä viimeisen kolmen vuoden aikana, Aavikko kertoo.

 

Kuvat: Live-säätiö