» Uutishuone » Uutiset » Yhteistyö työelämän kanssa on tärkeää kaikilla koulutusasteilla

Yhteistyö työelämän kanssa on tärkeää kaikilla koulutusasteilla

Koulutuksen ja työelämän yhteistyö on kestoteema julkisessa keskustelussa. Oppilaitosten merkittävä tehtävä on tarjota osaamista, jolla pärjää muuttuvassa maailmassa. Työelämän muuttuvien tehtävien ja vaadittavan osaamisen seuraaminen ja ennakointi on elintärkeää, mutta myös haastavaa. Osaamisen ennakointia auttaa tavoitteellinen verkostoituminen ja yhteistyö.

Oppilaitosten tärkeä yhteistyötaho on osaavaa työvoimaa tarvitseva työelämä. Kun työelämän osaamistarpeet muuttuvat, on tiiviissä yhteistyössä oppilaitosten kanssa voitu huomioida ne jo hyvissä ajoin siten, että opetussisällöt ja -menetelmät vastaavat muuttuvia tarpeita.

Yhteistyö- ja verkostoitumistaidot ovat tärkeitä oppilaitosten kaikilla tasoille, johdosta ja esimiehistä yksittäiseen opettajaan. Käsitys työelämän, toimialojen ja yritysten muutoksista on siten laajasti tiedossa ja oppilaitosten toimintaa voidaan sen mukaisesti suunnata ja kehittää.

Verkostoituminen työelämän kanssa nähdään tärkeänä oppilaitoksissa perusopetuksesta korkeakouluihin. Sivistystyönantajat teki keväällä 2017 johtamiseen liittyvän kyselyn jäsentensä johdolle ja esimiehille. Sen perusteella opettajien yhteistyötaidot ovat varsin hyvät. Tärkeimpänä nähtiin yhteistyö saman aineen opettajien ja työelämän kanssa. Verkostoituminen nähtiin tärkeänä kaikilla koulutusasteilla. Yhteistyössä ja verkostoitumisessa on kaikessa yksikertaisuudessa kyse siitä, että kaikkea ei tarvitse keksiä tai tehdä yksin. Vaihtamalla osaamista kaikki hyötyvät.

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Aamulehdessä 7.10.2017.

Jaa

Seuraa