» Uutishuone » Uutiset » Vuosityöaikaneuvottelujen kariutuminen erittäin valitettavaa

Vuosityöaikaneuvottelujen kariutuminen erittäin valitettavaa

Sivistystyönantajat pitää erittäin valitettavana, että yksityisen opetusalan työehtosopimukseen liittyvät neuvottelut ammatillisten oppilaitosten vuosityöajasta kariutuivat perjantaina. Sivistystyönantajat oli esittänyt, että ammatillisten oppilaitosten osalta otettaisiin pysyvä vuosityöaikajärjestelmä suoraan työehtosopimukseen, joka korvaisi tällä hetkellä käytössä olevan opetusvelvollisuusjärjestelmän. Palkansaajapuoli ja erityisesti OAJ esitti määräaikaista, kaksi vuotta voimassa olevaa, sopimusta tai vaihtoehtoisesti paikallisesti käyttöön otettavaa kokeilua.

Sivistystyönantajien mielestä erilliselle kokeilulle ei ole enää tarvetta. Ammatillisten oppilaitosten osalta vuosityöaikaa on kokeiltu jo pitkään. Merkittävin tällä hetkellä käynnissä oleva kokeilu koskee ammatillisia erityisoppilaitoksia, joiden osalta syksyllä käynnistyy jo kolmas kokeiluvuosi. Lisäksi vastaavanlainen opetusvelvollisuusjärjestelmästä vuosityöaikaan siirtyminen on tapahtunut ammattikorkeakoulujen osalta vuonna 1996. Ammattikorkeakoulujen vuosityöaikajärjestelmä on toiminut erittäin hyvin ja myös kokeiluista on saatu vuosityöaikaa tukevia kokemuksia.

Pysyvän vuosityöaikajärjestelmän puolesta puhuu myös se, että ammatillisella kentällä eletään hyvin epävarmaa aikaa. Toisen asteen ammatillista koulutusta koskevan reformin yhteydessä toimintaa viitoittava lainsäädäntö muuttuu ja rahoitusta leikataan merkittävällä tavalla. Tällä hetkellä ammatillisen koulutuksen järjestäjät joutuvat toimimaan voimakkaasti muuttuvassa ja epävarmassa ympäristössä. Sivistystyönantajien näkökulmasta onkin erittäin tärkeää, että ammatillisen koulutuksen toimintaan pystytään vakauttamaan ja kehittämään noudatettavan työaikajärjestelmän kautta. Tässä tilanteessa ei voida saattaa työnantajia siihen tilanteeseen, että he joutuisivat palamaan kokeiluista tai määräaikaisesta järjestelmästä takaisin opetusvelvollisuusjärjestelmään. Tämä vaara on jo nykyisten kokeilujärjestelmien osalta hyvin todennäköinen, jos pysyvää, suoraan työehtosopimukseen otettavaa, järjestelmää ei saada neuvoteltua. Nyt tarvitaan halua ja rohkeutta tehdä toimintaa kehittäviä päätöksiä.

Selkeää on, että nykyisin käytössä oleva opetusvelvollisuusjärjestelmä ei ole enää toimiva työaikajärjestelmä ammatillisen muuttuvaan toimintaympäristöön. Näin ollen työaikajärjestelmää koskeva uudistus tulisi ajaa mahdollisimman nopeasti työehtosopimukseen. Tämä olisi niin työntekijöiden kuin työnantajien etu.

Anne Somer
Työmarkkinapäällikkö, Sivistystyönantajat
050 345 2134

Jaa

Seuraa