» Uutishuone » Uutiset » Vasikoita ulkoiluttamassa – oppimassa luonnonvara- ja ympäristöalaa Hyriassa

Vasikoita ulkoiluttamassa – oppimassa luonnonvara- ja ympäristöalaa Hyriassa

Sivistan johtoryhmä sai mahdollisuuden tutustua jäsenensä, ammatillista koulutusta tarjoavan Hyrian, luonnonvara- ja ympäristöalan toimintaan. Sananmukaisesti pääsimme tekemään hommia kädet savessa ja käytännössä kokeilemaan, mitä alan opiskelu on.

Saimme harjoitella vasikoiden riimutusta ja taluttamista, traktorilla ajamista ja heinäpaalien siirtoa sekä kaivinkoneella mullan siirtämistä. Kuten moni muukin asia elämässä,  usein tietyn tehtävän suorittaminen näyttää helpommalta kuin mitä sen tekeminen todellisuudessa on. Pienellä vasikallakin on yllättävästi voimaa, eikä kaivinkoneen kaivin ihan helposti taivukaan juuri kuten haluaisi.

 

Onneksi meitä opastivat innostavat ja asiaansa selkeästi sitoutuneet opettajat sekä iloiset opiskelijat.

Henkilökohtaista opiskelua ja hyvät työllisyysnäkymät

Hyrian maa- ja metsätalous-, puutarha-, luonto- ja ympäristö-alat kouluttavat mm. luonto- ja ympäristö-, maatalous-, metsä- ja puutarha‐alan perustutkintoja; ammattitutkinnoissa koulutetaan maatalous-, metsätalous-, luonto- ja puutarha-alan tutkintoja.

Nopeasti ajateltuna voisi kuvitella opiskelijoiden työllistyvän maatalousalalta vain maatiloille ja eläinkauppoihin, mutta työmahdollisuuksia on tarjolla runsaasti myös muualla. Ongelmana lähinnä on, että koulutuksen termit ja ammattinimikkeet eivät aina kohtaa ja alojen työllistymismahdollisuuksia ei tunneta riittävästi.

– Opiskelijat työllistyvät meiltä hyvin! Työelämässä oleville tarvitaan täydennyskoulutusta ja mm. metsäalalla on metsureista ja käytännön työntekijöistä pulaa, kertoo yksikön koulutus- ja palvelupäällikkö Hillevi Koivusalo.

– Yrittäjänä toimivien määrä kasvaa koko ajan. Ympäristönhoitajaksi valmistuvat työllistyvät mm. jätehuoltoon, erilaisiin näytteiden ottoihin, vesihuoltoon, taajamametsien hoitoon sekä vieraslajien torjuntaan, Puutarha-alalla on runsaasti työpaikkoja kaupan alalla ja viheralalla rakentamisen ja ylläpidon sektoreilla, Koivusalo jatkaa.

– Hyriassa luonnonvara-alalla on toimittu ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti jo useita vuosia ennen reformia. Opiskelu on ollut hyvin käytännönläheistä ja henkilökohtaistettua vuosikausia. Työelämäyhteistyö on ollut aina sujuvaa ja alan verkostot työelämään ovat kattavat. Täällä meillä opiskellaan alaa, jota ei voi oppia muuta kuin tekemällä. Lypsäminen tai traktorilla ajaminen ei onnistu paperilla, Hillevi jatkaa.

Hyrian luonnonvara- ja ympäristöalalla työskentelee 18 kouluttajaa, neljä ammatillista ohjaajaa, 4 eläintenhoitajaa, tilanhoitaja, asuntolatoiminnan koordinaattori ja iltavahtimestari. Opiskelijoita luonnonvara-alalla on keskimäärin 500 – 550. Heillä on mahdollisuus asua asuntolassa, koska yhä suurempi osa tulee opiskelemaan muualta Suomesta.

Hyrian henkilöstömäärä on noin 500 ja vuosittain opiskelijoita noin 10 000. Koulutusaloja on useita mm. johtaminen ja yrittäjyys, kasvatus- ja ohjausala, kaukolämpö- ja muoviala, kone- ja tuotantotekniikan ala.

Jaa

Seuraa