» Uutishuone » Tiedotteet » Työvoiman kohtaanto-ongelmat eivät ratkea kehysriihen ratkaisuilla, vaikka ratkaisu on oikean suuntainen

Työvoiman kohtaanto-ongelmat eivät ratkea kehysriihen ratkaisuilla, vaikka ratkaisu on oikean suuntainen

11.04.2018

Sipilän hallitus on saanut viimeisen valtion talouden kehysratkaisunsa valmiiksi. Hallitus toteuttaa noin 100 miljoonan euron työllisyys- ja osaamispaketin. Tavoitteena on helpottaa työvoimapulaa. Osana pakettia hallitus suuntaa vajaat 60 miljoonaa täydennys- ja muuntokoulutukseen.

–Yksittäisissä tapauksissa päätetyillä toimilla voidaan auttaa työllistymistä ja työpanoksen saantia. Tämä on hyvä alku, mutta kohtaanto-ongelmaa tällä ei ratkaista, arvioi ekonomisti Harri Hietala Sivistystyönantajista.

Lyhyet koulutukset voivat olla täsmäratkaisu tilanteissa, joissa on selvä tarve osaamisen kapealle päivittämiselle. Koulutus on kuitenkin yleisesti investointi, joka kestää ja johon täytyy panostaa jo ennen tarvetta.

–Suurena vaarana onkin, että maksamme lähitulevaisuudessa BKT:n kasvussa kovaa hintaa tehdyistä koulutusleikkauksista. Hallituksen olisi tullut edes katkaista koulutuksen yleinen supistuminen perumalla indeksijäädytykset, jatkaa Hietala.

Ensi vuonna pelkästään sopimusperusteisesti palkkakustannukset nousevat parisen prosenttia. Koulutuksen järjestäjien varsinaisen toiminnan rahoitus säilyy kuitenkin entisellään. Tämä uhkaa käytännössä toiminnan laatua ja määrää, vaikka koulutuksen kysyntä on kasvussa.

Lisätietoja:

Harri Hietala p. 0500-789906
Ekonomisti, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa