» Uutishuone » Uutiset » Työelämään tutustuminen 14-vuotiaana innosti kaupan alalle – suuntana kauppiaan ura

Työelämään tutustuminen 14-vuotiaana innosti kaupan alalle – suuntana kauppiaan ura

16-vuotias Oulunkylän yhteiskoulun lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Pyry tekee viikonloppuisin töitä töölöläisessä K-Marketissa. Hän on jo aiemmin ollut kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta 14-vuotiaana TET-jaksolla saatu kokemus kaupasta teki lähtemättömän vaikutuksen ja tulevaisuudelle löytyi selkeä tie. Tällä hetkellä työkokemusta on kertynyt jo neljästä ruokakaupasta. Vuoden alussa Pyry siirtyy nykyisen kauppiaan mukana seuraavaan kauppaan ja kokemusta kertyy taas lisää.

– Kesällä 2019 sain tietää, että K-kaupoilla on omat kauppiaat ja aloin miettiä, millaista olisi olla kauppias ja myydä tuotteita. Ajattelin, että voisi olla kiinnostavaa luotsata omaa kauppaa. En oikein osaa selittää miksi, mutta se kauppiaaksi ryhtymisen into tulee vain jostain. Tykkään myös perusmyyjän työstä, mutta omassa kaupassa saisi tehdä ratkaisuja, jotka itse kokee parhaaksi, Pyry kertoo.

– TET-jakso osui kohdalleni ihan nappiin. Kun 8. luokka oli alkamassa, sain samoihin aikoihin tietää kauppiaan ammatista. Olin aikaisessa vaiheessa liikkeellä TET-paikan etsimisessä. Menin lähikauppaan ja kysyin paikkaa, jonka sain. Kun TETissä ei edellytetä aiempaa työkokemusta, niin pääsin helposti haluamaansa paikkaan, sanoo Pyry.

Kaikenlainen yhteistyö koulun ja lähialueen yritysten kanssa on Pyryn mielestä kannatettavaa. Sillä voidaan tukea paikallista yrittäjyyttä.

– Oppitunteihin voisi lisätä yritysyhteistyötä silloin, kun se aineeseen sopii. Esimerkiksi yhteiskuntaopin tunnilla voisi käsitellä verotusta, vaikkapa arvonlisäveroa, johon olen työtehtävissä kaupassa törmännyt, kuvaa Pyry.

Kesän alussa Pyryn yksi tavoite toteutui, kun hän pääsi hoitamaan kassaa. Seuraava tavoite on osastovastaavan sijaisuus.

– Se olisi mielenkiintoista, kun oppii käytännössä käyttämään eri järjestelmiä ja sitä kautta saa osaamista ja pätevyyttä, Pyry sanoo.

Ammattikorkeasta tradenomiksi ja kauppiaaksi

Tulevaisuudessa Pyryn suunnitelmissa on opiskella ammattikorkeakoulussa tradenomiksi ja suunnata sen jälkeen kauppiaaksi.

– Minua nimenomaan kiinnostaa ruokakauppa. Kun on paljon erilaisia tuotteita ja saa miettiä eri ratkaisuja, vaikka siitä, miten tuotteet saadaan esille, niin, se on kiinnostaa, Pyry kertoo.

Työssään Pyry tapaa myös kauppiasta itseään ja vaihtaa kuulumisia.

– On tullut kyllä juteltua. Se on hienoa, kun voin milloin tahansa olla yhteydessä ja saan nopeasti viestin, hymyilee Pyry.

Aina joskus joku kysyy, miten Pyry jaksaa koulun ohella käydä töissä.

– Tosi hyvin jaksan. Kaupassa en opiskele kirjasta, vaan opin käytännössä. Kun joku on kerran näyttänyt, miten joku asia toimii tai pitää tehdä, niin se on jäänyt mieleen. Joka päivä opin jotain uutta, ja jos en osaa, niin onneksi kollegat auttavat. Tämä on todella tekemällä oppimista ja olen viihtynyt erittäin hyvin! Pyry sanoo lopuksi.

Jaa

Seuraa