» Uutiset » Toisen asteen koulutusta kehitettävä osaamistarpeiden pohjalta – ei aluehallinnon näkökulmasta

Toisen asteen koulutusta kehitettävä osaamistarpeiden pohjalta – ei aluehallinnon näkökulmasta

Toisen asteen koulutus on suurten muutospaineiden alla. Samaan aikaan kun resurssit niukkenevat, koulutuksen järjestäjien on kyettävä tuottamaan entistä laadukkaampaa koulutusta vastatakseen joustavasti ja nopeasti muuttuviin työelämän tarpeisiin. Koulutusta ei voida kehittää ja tarkastella pelkästään alueellisesti, vaan valtakunnallinen näkökulma on välttämätön. Ilman sitä osa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarvitsemasta osaamisesta jäisi täyttymättä ja opiskelijoiden valinnanvapaus vaarantuisi.

Ratkaisuna tilanteeseen Sivistystyönantajat ehdottaa toisen asteen koulutuksen siirtämistä yksityiseen toimintamuotoon. Rahoituksen tulee kulkea jatkossakin suoraan valtiolta koulutuksen järjestäjille ilman turhia välikäsiä. Yksityisillä koulutuksen järjestäjillä rahoitus on käytännössä täysin koulutukseen korvamerkittyä.

”Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen järjestäminen yksityisessä muodossa toisi vertailtavuutta ja läpinäkyvyyttä koulutukseen käytettyihin julkisiin verovaroihin”, toteaa Sivistystyönantajat ry:n toimitusjohtaja Teemu Hassinen. ”Yksityisen koulutuksen järjestäjän on toimittava ja kehitettävä toimintaansa puhtaasti saamaansa rahoituksen perusteella, koska sillä ei ole verotusoikeutta”, Hassinen jatkaa.

Suomessa hyvin perinteinen yksityinen toimintamuoto koulutuksen järjestämisessä on osoittanut toimivuutensa ja työelämälähtöisyytensä kautta historian. ”Eikö tämä ole juuri sitä mitä hallitusohjelmakin tavoittelee”, kysyy Hassinen.

Yksityisten koulutuksen järjestäjien toiminta on opetus- ja kulttuuriministeriön lupaan perustuvaa ja niitä sitoo opetuslainsäädäntö. Ne hoitavat julkista koulutustehtävää eivätkä voi jakaa voittoa omistajilleen.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Teemu Hassinen, Sivistystyönantajat ry
050 5627004

Jaa

Seuraa