» Uutishuone » Uutiset » Tohtorien määrä yrityksissä on kasvussa

Tohtorien määrä yrityksissä on kasvussa

Tohtoritutkinnon suorittaneiden työllisyys on pysynyt jatkuvasti korkeammalla tasolla kuin muilla koulutusasteilla. Vaikka tutkimus- ja kehitystehtävissä työskentelevien määrä on vuosien 2006-2016 aikana vähentynyt, on sekä tohtorien määrä että suhteellinen osuus tutkimus- ja kehitystehtävissä kasvanut tasaisesti. Akateemiselle korkealle osaamiselle on yhä enemmän kysyntää myös yrityksissä.

Tällä vuosituhannella tohtorien määrä on lähes tuplaantunut. Ajoittain nousee huolta siitä, miten lisääntyvä tohtorien määrä näkyy työmarkkinoilla, miten tohtorit työllistyvät.

Tohtoreiden osuus tutkimus-, kehitys, ja innovaatiotehtävissä työskentelevistä on lisääntynyt kaikilla työnantajasektoreilla. Suhteellisesti eniten kasvua on tapahtunut yrityksissä. Toimialoittain tarkasteltuna tohtoreiden määrä on noussut suhteellisesti eniten palvelualoilla.

– Tohtorien osaamisen hyödyntäminen laajasti yhteiskunnassa on ollut yhtenä korkeakoulu- ja tutkimuspolitiikan tavoitteena 2000-luvulla, sanoo Sivistystyönantajien asiantuntija Heikki Holopainen.

Työllisten joukossa jo yli yhdellä prosentilla on tohtoritutkinto, ja osuus on kasvussa.

– Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyön monipuolistuminen näkyy myös tohtoreiden lisääntyvässä siirtymisessä elinkeinoelämän palvelukseen. Tohtoreiden osaamiselle ja verkostoille on kysyntää, Holopainen jatkaa.

Tohtoreiden monet urat -selvityksessä on tarkasteltu tohtorien työllistymistä yliopistojen ulkopuolelle. Mukana on tilastojen lisäksi 15 kirjoitusta ja haastattelua yrityksistä, julkiselta sektorilta, yliopistoista ja muualta työelämästä.

Lisätietoja:
Heikki Holopainen, p. 0400 639 331
asiantuntija, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa