» Uutishuone » Uutiset » Tieteen rahoitukseen kohdistuva 35 miljoonan leikkaus on vastoin hallituksen omia tavoitteita

Tieteen rahoitukseen kohdistuva 35 miljoonan leikkaus on vastoin hallituksen omia tavoitteita

Sivistystyötyönantajat lausui Eduskunnan sivistysvaliokunnalle julkisen talouden suunnitelmasta 2022-205. Sivista katsoo, että suunnitelma ei pidä sisällään mitään suuria muutoksia aiempaan, mutta etenkin tieteen rahoitukseen kohdistuva 35 miljoonan leikkaus on vastoin hallituksen omaa ohjelmaa, koulutuspoliittisen selonteon sekä tki-tiekartan tavoitteita.

Valiokunta on pyytänyt lausuntoa erityisesti kolmesta kokonaisuudesta: koulutuspoliittisen selonteon tavoitteiden rahoittamisesta, korona-ajan aiheuttaman osaamisvajeen paikkaamisesta sekä Veikkausvoittovarojen tulevaisuudesta.

Julkisen talouden suunnitelmassa ei ole varauduttu koulutuspoliittisen selonteon tavoitteisiin.

– Erityisesti korkeakoulutettujen määrän nostaminen 50% nuorista ikäluokista edellyttää pysyvää lisäystä perusrahoitukseen jo suunnitelmakaudella. Niinikään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen nosto puuttuu kehyksistä, sanoo johtaja Laura Rissanen.

Korona-ajan aiheuttaman osaamisvajeen osalta on toistaiseksi mahdoton ennakoida pitkäaikaisia vaikutuksia. Jaettavan tuen on oltava kaikkien koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen käytettävissä joustavasti. Etäopetuksen käyttöä ja hyödyntämistä  on hyvä selvittää lisää.

Sivista korostaa, että rahapelitoiminnan alenevien tuottojen kompensointi on ensiarvoisen tärkeää.

– Pysyvä päätös rahapelituottojen kompensoinnista on tehtävä mahdollisimman nopeasti ja avattava ovi mahdollisuuteen siirtyä budjettiperusteiseen rahoitukseen, Rissanen toteaa.

Lausunto: Sivistystyönantajien lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022-2025

Lisätietoja:

Laura Rissanen, 041 540 4505

Johtaja, Sivista

Jaa

Seuraa