» Uutiset » Suomi tarvitsee pitkän aikavälin korkeakoulu- ja tutkimuspoliittisen vision

Suomi tarvitsee pitkän aikavälin korkeakoulu- ja tutkimuspoliittisen vision

Suomen menestys ja kansainvälinen kilpailukyky sekä sitä kautta syntyvä hyvinvointi edellyttävät vahvaa ja vakaata korkeakoulukokonaisuutta sekä sen tuottamaa laaja-alaista osaamista ja syvällistä sivistystä. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut haluavat kantaa yhteistyössä vastuunsa korkeaan osaamiseen perustuvan tulevaisuuden Suomen menestyksen rakentamisesta.

Korkeakoulutukseen ja tutkimukseen kohdistuneiden mittavien leikkausten vuoksi Suomen on kyettävä entistä määrätietoisempaan korkeakoulupolitiikkaan, joka antaa suuntaviivat korkeakoulu- ja tutkimusjärjestelmän pitkäjänteiselle ja kokonaisuuden huomioon ottavalle kehitykselle. Suomen yliopistot UNIFI ry, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry sekä Sivistystyönantajat ry esittävät, että suomalaisen korkeakoululaitoksen kehittämisen tulee perustua pitkän aikavälin visioon. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut haluavat luoda vision yhdessä, suomalaisen yhteiskunnan parhaaksi, laajapohjaiseen vuoropuheluun perustuen.

Korkeakoulut tekevät jo nyt aktiivista ja jatkuvasti syvenevää yhteistyötä yli sektorirajojen. Tätä myönteistä kehitystä halutaan jatkaa. Korkeakoulut ovat valmiita kumppanuuteen perustuen etsimään uudenlaisia toiminnallisia ja työnjaollisia ratkaisuja. Duaalimalli on suomalaisen korkeakoulujärjestelmän vahvuus, mutta sitä on voitava soveltaa joustavasti erilaisia alueellisia ja alakohtaisia toimintamalleja hakien. Autonomiset korkeakoulut profiloituvat, erikoistuvat ja selkiyttävät roolejaan strategioidensa mukaisesti, korkeakoulujen jakaman yhteisen pitkän aikavälin vision puitteissa. Sillä tavoin rakennetaan kansallisesti alueiden ominaispiirteisiin ja vahvuuksiin pohjaavaa sekä yhteiskunnan tarpeiden mukaista maailmanluokan korkeakoulu- ja yliopistolaitosta.

Porvoossa
21.1.2016

Suomen yliopistot UNIFI ry Ammattikorkeakoulujen Sivistystyönantajat ry rehtorineuvosto Arene ry

Jouko Niinimäki Tapio Varmola Jukka Mönkkönen
puheenjohtaja puheenjohtaja puheenjohtaja
puh. 0294 484071 puh. 040-830 4100 puh. 040 728 8057

Jaa

Seuraa