» Uutishuone » Tiedotteet » Suomi käyttää toiseksi eniten julkista rahaa koulutukseen suhteessa BKT:hen kertoo OECD:n julkaisu

Suomi käyttää toiseksi eniten julkista rahaa koulutukseen suhteessa BKT:hen kertoo OECD:n julkaisu

11.09.2018

OECD julkaisi tiistaina 11.9. vuosittaisen koulutusjärjestelmiä vertailevan julkaisunsa Education at a Glance 2018. Julkaisussa tarkastellaan muun muassa OECD:n 34 maan koulutustasoa, koulutukseen osallistumista, kustannuksia, opiskelijaliikkuvuutta, koulutuksen ja opetuksen järjestämistä ja päätöksentekoa sekä opettajien työehtoja ja tehtäviä.

Julkaisun erityisteemana on tänä vuonna yhdenvertaisuus. Vaikka koulutustaso on noussut huomattavasti viime vuosikymmenten aikana, kaikki eivät ole hyötyneet koulutuksesta samassa määrin. Suomessa naiset sekä ulkomailla syntyneet ansaitsevat selvästi vähemmän kuin samantasoisesti koulutetut Suomessa syntyneet. Yksilön koulutuspolkuun ja työllistymiseen vaikuttaa vanhempien koulutus, sukupuoli, maahanmuuttajatausta ja syntymämaa.

Kaikista vertailumaista Suomi käyttää toiseksi eniten julkista rahaa koulutukseen suhteessa bruttokansantuotteeseen eli BKT:hen (5,6 %). Edellä on vain Norja (6,3 %).

Koulutuksen kokonaisrahoitus on Suomessa vähän OECD-maiden keskiarvon yläpuolella (5,7 % BKT:sta, keskiarvo 5,0 %). Ero sijoituksissa selittyy sillä, että yksityisen koulutusrahoituksen määrä on Suomessa OECD-maiden pienin (0,1 %).

Linkki julkaisuun.

Jaa

Seuraa