» Uutiset » Suomen yliopistot vaikuttavat talouden lisäksi laajasti koko yhteiskuntaan

Suomen yliopistot vaikuttavat talouden lisäksi laajasti koko yhteiskuntaan

Yksi yliopistojen toimintaan panostettu euro kertautuu yli 5 euron arvonlisänä laajemmin yhteiskuntaan. Taloudellinen tuotto toteutuu erilaisten suorien ja epäsuorien vaikutusten kautta. Selvityksen teettivät yhteistyössä Sivistystyönantajat, Unifi, EK, Akava ja SYL.

Tänään julkistetun selvityksen mukaan suomalaisten yliopistojen toiminta linkittyy 14,2 miljardin euron arvonlisään Suomen taloudessa. Taloudellisten vaikutusten lisäksi yliopistoilla on monenlaisia muita merkittäviä vaikutuksia. Yliopistoissa tehtävä työ rakentaa maailmankuvaa ja sivistystä, ja se toimii laajasti hyvinvoinnin lähteenä, päätöksenteon pohjana sekä käytäntöjen kehittäjänä. Suoman Akatemia on kuvannut näitä vaikutuksia tarkemmin Tieteen tila -selvityksessä 2016.

Yliopistot toimivat osana yhteiskuntaa ja niiden kaikkinainen vaikuttavuus toteutuu tiiviin ja eri osapuolten kanssa tehtävän yhteistyön kautta.

Hyvin toimivat yhteiskunnan instituutiot ovat edellytys yliopistojen vaikuttavuudelle. Yliopistot taas toiminnallaan ruokkivat hyvin toimivaa yhteiskuntaa.

Vaikuttavuuden verkostomaisuus näkyy hyvin esimerkiksi koulutuksessa.

– Mitä paremmat valmiudet peruskoulu ja toinen aste antavat opiskelijoille, sitä laajempaa ja syvempää heidän oppimisensa voi olla korkeakouluissa, sanoo Heikki Holopainen Sivistystyönantajista.

– Peruskoulun ja toisen asteen opettajat puolestaan ovat saaneet koulutuksensa yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa. Laajasti vaikuttavaa yliopistokenttää ei synny, jos koko koulutusketju ei ole kunnossa, jatkaa Holopainen.

Selvityksen teki skotlantilainen Biggar Economics, joka on laatinut vastaavia selvityksiä muun muassa Iso-Britannian ja Skotlannin yliopistoista.

Koulutus- ja tutkimustoiminnan taloudellisen vaikuttavuuden tutkiminen on haasteellista keskinäisriippuvuuksien ja epäsuorien vaikutusreittien takia. Nyt tehty selvitys toivottavasti innoittaa syvempää ja laajempaa tutkimusta aiheesta.

Lisätietoja:
Heikki Holopainen, 0400 639 331
Sivistystyönantajat, asiantuntija

Jaa

Seuraa