» Uutishuone » Uutiset » Suomen korkeakoulut pärjäävät erinomaisesti kansainvälisissä vertailuissa

Suomen korkeakoulut pärjäävät erinomaisesti kansainvälisissä vertailuissa

Suomen korkeakoulujen määrä ja sijainti nousevat tasaisin väliajoin julkiseen keskusteluun. Teema oli esillä mm. Sunnuntaisuomalaisessa 22.10. Haluamme tuoda esille muutamia näkökulmia suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolista ja toiminnasta sekä kotimaisin silmin että kansainvälisesti tarkasteltuna.

Ensinnäkin Suomen korkeakoulut pärjäävät maailmanlaajuisesti kansainvälisissä vertailuissa erinomaisesti. Puolet yliopistoista kuuluu maailman 500 parhaan korkeakoulun joukkoon, eli maailman parhaaseen kolmeen prosenttiin ja koko järjestelmä on myös arvioitu hyvin korkealle. Kokonaisuus siis toimii kansainvälisestikin tarkasteltuna.

Toiseksi tuomme esiin vuonna 2016 tehdyn kotimaiseen ja kansainväliseen aineistoon pohjautuvan selvityksemme, jonka mukaan Suomen korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö on kattavinta maailmassa. Parannettavaa toki löytyy, mutta nykytilanne on erittäin hyvä. Hyvää tulosta selitti mm. korkeakouluverkon laajuus.
Korkeakouluilla on monta tehtävää. Jos katsotaan tieteentekemistä, niin kovin hajautetuilla resursseilla ei maailman kärkeen päästä. Tässä esimerkiksi profilointi tarjoaa ratkaisuja. Muilla keskeisillä osa-alueilla, kuten laajassa koulutustehtävässä ja työelämäyhteistyössä etenkin pk-yritysten kanssa laajempi verkosto tuo saavutettavuutta.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tehnyt yrityskyselyn korkeakouluyhteistyöstä keväällä 2017. Kaiken kaikkiaan 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä arvioi ammattikorkeakoulu- sekä yliopistoyhteistyön merkityksen kasvavan jatkossa entisestään.

Suomen menestys rakentuu osaamisella, jonka keskiössä ovat koulutuksen ja työelämän saumaton yhteistyö, huippututkimus ja vuorovaikutteinen kehittäminen. Viedään niitä asiaankuuluvalla ylpeydellä eteenpäin.

Heikki Holopainen, Sivistystyönantajat

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Savon Sanomissa 1.11.2017

Jaa

Seuraa