» Uutishuone » Uutiset » Suomalaisten opettajien palkat ovat hyvällä tasolla

Suomalaisten opettajien palkat ovat hyvällä tasolla

Suomalaiset arvostavat koulutusta ja opettajia. Luottamus koulutusjärjestelmään on korkealla. Arvostus näkyy myös palkkauksessa. Kansallisten ja kansainvälisten tarkastelujen perusteella suomalaisten opettajien palkkataso on erittäin hyvä.

Julkisessa keskustelussa on tuotu esille, että opettajat olisivat palkkakuopassa. Samalla on otettu esille, että suomalaisten opettajien palkkataso olisi osoitus siitä, että opettajia ei arvosteta. Todellisuus opettajien palkkatason osalta on aivan toinen niin kansainvälisesti kuin saman koulutustason omaaviin verrattuna.

– Kun verrataan korkeasti koulutettujen ansioihin, suomalaisten opettajien keskimääräiset palkat vastaavat näitä – toisella asteella jo ylittäenkin, sanoo työmarkkinajohtaja Anne Somer Sivistystyönantajista.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa opettajien palkat ovat selkeästi matalammat kuin
Suomen opettajilla. Lisäksi opettajien muut työsuhteen ehdot ovat erittäin hyvät ja ne on huomioitava palkkatason rinnalla.

Koulutus- ja tutkimusalaan tällä vuosikymmenellä kohdistuneet reaalisesti 1,5 miljardin euron leikkaukset sekä näitä usein seuranneet henkilöstövähennykset kertovat alan tämän hetken tilanteesta.

Opetus- ja koulutusalan työnantajien ja palkansaajien tulisi keskittyä yhteisen näkemyksen luontiin alan tilanteen osalta. Neuvotteluosapuolet voivat yhteisesti vaikuttaa opettajien palkkaukseen työehtosopimusten uudistamisen kautta. Esimerkiksi palkkausjärjestelmän uudistaminen olisi tie opettajien henkilökohtaisen suoriutumisen huomioivan järjestelmän luomiseen.

Tilanteen kärjistäminen tässä tilanteessa on vahingollista koko Suomelle ja erityisesti koulutus- ja tutkimusalalle. Koulutuksen järjestäjien haasteellinen taloudellinen tilanne on varmasti välittynyt opettajakunnan tietoon ja vaikuttaa myös opettajien yleiseen näkemykseen tilanteesta.

Lisätietoja,

Anne Somer p. 050 345 2134
Työmarkkinajohtaja, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa