» Uutishuone » Uutiset » Sivistystyönantajat: Panostukset osaamiseen laskussa – onko Suomella edessä Kreikan tie?

Sivistystyönantajat: Panostukset osaamiseen laskussa – onko Suomella edessä Kreikan tie?

Sivistystyönantajat ry
Lehdistötiedote
11.5.2015
Panostukset osaamiseen laskussa – onko Suomella edessä Kreikan tie?

Investoinnit koulutukseen ja tutkimukseen tulee ottaa hallitusohjelman kärkitavoitteeksi.

Koulutuksesta on viime vuosina vähennetty satoja miljoonia euroja. Tutkimuksen julkista rahoitusta on leikattu vuoden 2011 jälkeen lähes 120 miljoonaa. Koulutusinvestointien suhteellinen osuus muihin julkisiin menoihin verrattuna on kutistunut kymmenen vuoden ajan, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista. Samanaikaisesti Suomi haluaa olla maailman osaavin kansa vuonna 2020.

EU:n komission keräämien tilastojen mukaan Suomi kuuluu siihen kahdeksan EU-maan tai alueen ryhmään, joka on pienentänyt koulutukseen budjetoitua rahaa 1−5 % kesäkuusta 2013 kesäkuuhun 2014. Samaan joukkoon kuuluvat myös mm. Kreikka ja Kroatia. Olemmeko oikeassa seurassa?

– Koulutus- ja tutkimusinvestoinnit ovat keskeisiä kansakunnan menestyksen ja hyvinvoinnin kannalta, toteaa Sivistystyönantajat ry:n puheenjohtaja, rehtori Kaija Holli.

YK:n inhimillisen kehityksen indeksi osoittaa vahvan yhteyden tutkimus- ja koulutusinvestointien ja hyvinvoinnin välillä OECD-maissa. Erot näkyvät jopa vauraissa OECD-maissa. Koulutus ja sivistys ovat investointeja tulevaisuuteen. Yksilö hyötyy koulutuksesta kiistatta ja inhimillinen pääoma on noussut myös merkittäväksi talouskasvun edistäjäksi.

Lisätietoja,
Sivistystyönantajat ry hallituksen puheenjohtaja, rehtori Kaija Holli, p. 050 395 1199

Jaa

Seuraa