» Uutishuone » Uutiset » Sivistystyönantajat kannattaa uuden työmarkkinamallin rakentamista

Sivistystyönantajat kannattaa uuden työmarkkinamallin rakentamista

Suomeen tarvitaan maan taloutta vakauttava työmarkkinamalli. Uutta mallia ollaan neuvottelemassa vientiliittojen toimesta. Sen avausratkaisu määrittäisi kustannusvaikutuksen, jota ei muilla aloilla voisi ylittää. Tähän kaikkien Suomen taloudesta ja sivistysyhteiskunnasta vastuuta kantavien tulisi sitoutua.

Suomen heikon taloustilanteen vuoksi julkinen talous on joutunut suurten säästöjen kohteeksi. Koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvat suorat leikkaukset ovat n. 800 miljoonaa euroa tällä hallituskaudella. Leikkausten vuoksi koulutuksen toimijat ovat joutuneet tekemään mittavia henkilöstövähennyksiä.

– Avoimen sektorin ja julkisen talouden yhteys on selvä, mikä kaikkien tulisi tunnustaa, sanoo Sivistystyönantajien työmarkkinapäällikkö Anne Somer. Suomalainen yhteiskunta ja siis myös siihen kuuluvat vientiyritykset ovat riippuvaisia osaamisesta ja tutkimuksesta. Julkisella rahoituksella toimivat koulutustoimijat ovat taas riippuvaisia vientiteollisuuden ja koko avoimen sektorin menestyksestä.

Uudessa työmarkkinamallissa yhteiskunnan kannalta paras ratkaisu on, että tullaan pidättäytymään korkeintaan vientisektorin määrittämän kustannusvaikutuksen tasolla. Vientiliittojen jälkeen neuvottelevien alojen kustannusvaikutus määriteltäisiin alan oman tilanteen pohjalta; vientiliittojen määrittämää kustannusvaikutusta ylittämättä. Alan kustannusvaikutus ei saisi myöskään ylittää alan omaa kantokykyä. Tämä on tärkeää työpaikkojen säilymisen ja toiminnan kehittymisen kannalta.

Sivistysyhteiskunnan ylläpitäminen edellyttää työmarkkinatoimijoilta vastuullista ja tulevaisuuteen katsovaa toimintaa, kun keskitettyjä ratkaisuja ei enää tehdä. Laaja-alainen tilannekuva koko maan työmarkkinoiden tilasta on tärkeää jo alojen keskinäisten riippuvuuksienkin tähden. Tässä myös liittojen keskinäinen vuorovaikutus korostuu. Samalla kuitenkin liittokohtaisissa ratkaisuissa pystytään parhaiten huomioimaan eri alojen tilanteen ja uudistamaan työehtosopimuksia alakohtaisten tarpeiden mukaan.

Lisätietoja:
Anne Somer, työmarkkinapäällikkö
Sivistystyönantajat
p. 050 345 2134

Jaa

Seuraa