» Uutishuone » Uutiset » Sivistystyönantajat kannattaa opetuksen ja koulutuksen järjestämiseen liittyvien rajoitusten jatkoa ja korostaa taloustilanteen haastavuutta

Sivistystyönantajat kannattaa opetuksen ja koulutuksen järjestämiseen liittyvien rajoitusten jatkoa ja korostaa taloustilanteen haastavuutta

Sivista kannattaa eduskunnan sivistysvaliokunnalle annetussa lausunnossaan asetuksen käyttöönottoa ja koulutuksen järjestämiseen liittyvien rajoitusten jatkoa 13.5.2020 saakka. Samalla Sivista korostaa, että koulutus ei toimialana jää koronasta johtuvien taloudellisten vaikeuksien ulkopuolelle.

Asetukseen tehdyt täsmennykset koskien perusopetuksen valmistavaan koulutukseen osallistuvia oppilaita sekä ammatillisen koulutuksen erityisen vaativaan tukeen oikeutettuja ovat kannatettavia. Nämä ryhmät ovat molemmat erityisen haavoittuvassa asemassa.

– Koulutuksen järjestäjät ovat toteuttaneet siirtymisen poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin rivakasti ja sujuvasti, tästä iso kiitos kaikille toimijoille, Sivistan johtaja Laura Rissanen sanoo.

Sivista korostaa, että hallituksen on huomioitava kaikki koulutuksen järjestäjät, kun kolmannen lisätalousarvion yhteydessä tehdään toimenpidekokonaisuus, jolla huomioidaan koronaepidemian vaikutukset lasten ja nuorten oppimistuloksiin, hyvinvointiin ja yhdenvertaisuuteen.

Koronakriisi koskettaa myös koulutuksen rahoitusta

Koulutus ei toimialana jää koronakriisin taloudellisten vaikutusten ulkopuolelle. Julkinen rahoitus virtaa edelleen ennakoidusti ja valtionosuusmenetykset on luvattu kompensoida.

– Useissa koulutusmuodoissa kuitenkin asiakasmaksut, tilauskoulutus, ulkopuoliset projektit ja tki-hankkeet muodostavat merkittävän osan rahoituksesta, Rissanen toteaa.

Koulutusorganisaatioista neljäsosa on jo lomauttanut, puolet arvioi todennäköisesti lomauttavansa lähiviikkoina ja neljäosalla lomautuksia ei ole vielä suunnitelmissa.

Yhtenäisen ohjeistuksen merkitys tärkeää

Sivista painottaa, että oppilaitokset ja korkeakoulut eivät ole menneet kiinni, vaan opiskelijan opinnot pyritään järjestämään muulla tavoin. Opetuksen ja koulutuksen sujumisen kannalta on olennaista, että viranomaiset edelleen tiivistävät keskinäistä yhteydenpitoon ja linjaavat yhtenäisesti.

Lue eduskunnan sivistysvaliokunalle annettu lausunto tästä.

Lisätietoja:

Laura Rissanen p. 041 540 4505
Johtaja, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa