» Uutishuone » Tiedotteet » Sivistystyönantajat hylkäsi yliopistoja koskevan sovintoehdotuksen – palkansaajajärjestöiltä uusi lakkovaroitus

Sivistystyönantajat hylkäsi yliopistoja koskevan sovintoehdotuksen – palkansaajajärjestöiltä uusi lakkovaroitus

27.02.2018

Sivistystyönantajat hylkäsi yliopistoja koskevan sovintoehdotuksen – palkansaajajärjestöiltä uusi lakkovaroitus

Sivistystyönantajat on tänään 27.2.2018 hylännyt sovittelija Janne Metsämäen sovintoehdotuksen. Sovintoehdotus ei riittävällä tavalla huomioinut työnantajan tavoitteita ja tilannetta. Sovintoehdotuksen hylkääminen on erittäin valitettavaa, mutta Sivistystyönantajat ei nähnyt tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa.

Palkansaajajärjestöt Pardia, JHL ja JUKO ovat antaneet uuden lakkovaroituksen. Uuden työtaistelun kohteena ovat Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi sekä näiden yliopistojen alaiset harjoittelukoulut. Lakko toteutuu 14.3.2018 klo 00.00-24.00 välisenä aikana.

Helsingin yliopistoon kohdistetulla lakolla paljon sijaiskärsijöitä

Sovittelussa ei päästy ratkaisuun ennen Helsingin yliopistoon kohdistuvan työtaistelun toteutumista. Helsingin yliopistoon kohdistettu lakko vaikuttaa yli 32 000 Helsingin yliopiston opiskelijaan.

–Tilanne on erittäin harmillinen ja siitä kärsivät Helsingin yliopiston opiskelijoiden lisäksi myös Viikin normaalikoulun ja Helsingin normaalilyseon oppilaat ja heidän vanhempansa. Kyseisissä kouluissa opiskelee n. 1500 alaikäistä lasta, sanoo Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer.

Yliopistojen taloustilanne korostaa kokonaisuuden huomioimista

Tällä hallituskaudella on yliopistojen julkinen rahoitus vähentynyt yhteensä lähes 400 miljoonalla eurolla. Lisäksi indeksijäädytykset, joilla normaalisti vastataan normaaliin kustannustasojen nousuun, jatkuvat ainakin vuoteen 2019 asti. Yliopistojen varsinaisen toiminnan tulos on ollut suurimmassa osaa yliopistoista alijäämäinen viime vuosina.

Yliopistojen rahoitus muodostuu pääosin julkisesta rahoituksesta. Samaan aikaan maamme talouden positiivinen kasvu vaatii yhä enemmän yliopistoilta, jotta koulutuksen ja tutkimuksen tarpeeseen kyetään vastaamaan.

–Tässä tilanteessa olisi virhe lisätä yliopistojen kustannuksia yli kantokyvyn, toteaa Somer

Koulutus- ja tutkimusalan toimijoiden henkilöstökustannukset ovat noin 70 % kokonaiskustannuksista. Yliopistojen henkilöstömäärä on jouduttu sopeuttamaan lähes kaikissa yliopistoissa ja henkilöstön määrä on vähentynyt vuodesta 2012 yli 4000 työntekijällä.

Yliopistojen toimintakyvyn, henkilöstön määrän ja toiminnan laadun varmistaminen pakottaa huomioimaan talouden realiteetit palkankorotuksissa. Palkankorotusten tasoon vaikuttaa merkittävästi myös muu työehtosopimusten sisällöllinen kehittäminen.

Sivistystyönantajat toivoo, että työriidan sovittelu jatkuu nopeasti ja rakentavassa hengessä.

Lisätietoja,

Anne Somer p. 050 345 2134
Työmarkkinajohtaja, Sivistystyönantajat

Teemu Hassinen p. 050 562 7004
Toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa