» Uutishuone » Uutiset » Sivistysterveisiä budjettiriiheen – Suomen menestys ja kilpailukyky perustuvat korkeaan osaamiseen

Sivistysterveisiä budjettiriiheen – Suomen menestys ja kilpailukyky perustuvat korkeaan osaamiseen

Petteri Orpon hallituksen ensimmäinen budjettiriihi on 19.9.-20.9. Suomen menestys ja kansainvälinen kilpailukyky perustuvat laadukkaaseen osaamiseen ja tutkimukseen. Korkea osaamis- ja koulutustaso vahvistaa yhteiskunnallista resilienssiä ja luo edellytyksiä talouden kasvulle. Sivistystyönantajat muistuttaa, että hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi osaamiseen ja sivistykseen tarvitaan kunnollisia panostuksia.

Tässä terveisemme riiheen:

Vapaan sivistystyön leikkaukset on peruttava. Kansanopistoja, kansalaisopistoja, kesäyliopistoja, opintokeskuksia ja liikunnan koulutuskeskuksia koskevat säästöt vaarantaisivat kattavan ja monipuolisen oppilaitosten verkoston sekä sen lakisääteisten tehtävien hoitamisen. Opiskelijoilta perittävien maksujen korotuksilla ei voida kattaa julkisen rahoituksen nopeaa supistumista.

Perustaitoihin panostuksia nopeasti. Sivista ehdottaa, että perustaitojen vahvistamiseen tarkoitetut vuosiviikkotuntien lisäykset toteutetaan jo ensi lukuvuonna. Budjettiriihen päätöksellä tämä olisi mahdollista, sillä hallitusohjelman mukaiset lisätunnit eivät vaadi opetussuunnitelmatyötä. Vaikuttavuuden varmistamiseksi kohdennus tulee jättää paikallisesti päätettäväksi. Lisäysten rahoitus tulee toteuttaa siten, että kaikilla opetuksen järjestäjillä on niihin vaadittava resurssi käytettävissään jo ensi vuonna.

TKI-rahoitusta korkeakoulujen perusrahoitukseen ja tutkijakoulutukseen. Hallitus lisää määrärahoja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Sivista esittää, että kolmasosa TKI-lisärahoituksesta on ohjattava korkeakouluissa tehtävään tutkimukseen, jonka yhteydessä koulutetaan TKI-osaajia, sekä Suomen Akatemian kautta kilpailtuun tutkimusrahoitukseen ja tutkimusinfrastruktuureihin.

Koulutustason nostamiseksi ja osaajapulaan vastaamiseksi lisätään rahoitusta korkeakoulujen opiskelijamäärien kasvattamiseen. Tavoitteena on, että vuoteen 2035 mennessä puolet nuorista on suorittanut korkeakoulututkinnon. Nyt osuus on 40 prosenttia.

Lisätietoja,

Heikki Holopainen p. 0400 639 331
Päällikkö, Sivista

Aineistoamme riihiteemoihin:

Budjettiriihestä vauhtia perustaitojen vahvistamiseen – peruskouluun lisää aikaa oppimiselle – Sivista

Järjestöt: Hallituksen peräännyttävä vapaan sivistystyön leikkauksista – Sivista

Selvitys: Tohtoreiden osuus yrityksissä on noussut jatkuvasti – riittääkö tutkimuksen tekijöitä tulevaisuudessa kaikille aloille? – Sivista

Jaa

Seuraa