» Uutishuone » Uutiset » Sivista mukana ministereiden kokouksessa varhaiskasvatuksen osaajapulasta

Sivista mukana ministereiden kokouksessa varhaiskasvatuksen osaajapulasta

Sivista osallistui tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen sekä opetusministeri Li Anderssonin koolle kutsumaan varhaiskasvatuksen osaajapulaa käsittelevään tapaamiseen. Sivistan jäseniin kuuluu niin varhaiskasvatuksen tuottajia kuin alan kouluttajia: ammatillisen koulutuksen järjestäjiä, ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

– Varhaiskasvatuksen tehtäväkenttä on moninainen. Siihen vastaamiseksi tarvitsemme monenlaista osaamista päiväkoteihin. Kaikkien ammattiryhmien osaamista tarvitaan ja sitä on arvostettava niin päätöksenteossa, varhaiskasvatuksen arjessa kuin julkisessa keskustelussa, toteaa toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Sivista pitää tärkeänä, että varhaiskasvatusta kehitetään pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti koulutusjärjestelmän ensimmäisenä askeleena.

– Varhaiskasvatuslaki antaa varhaiskasvatukselle lähtökohdaksi kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostaman kokonaisuuden, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Tästä lähtökohdasta haluamme pitää kiinni. Tärkeää on myös jatkaa keskustelua ja toimintamallien luomista erilaisiin pätevöitymiskoulutuksiin, jotka takaavat etenemismahdollisuudet alalla, sanoo Sivistaa tapaamisessa edustanut elinkeinopoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen.

Sivista katsoo, että yksityisillä varhaiskasvatustoimijoilla on keskeinen rooli varhaiskasvatuksen saatavuuden turvaamisessa. Erilaisten työpaikkojen tarjonnalla voidaan myös yleisesti lisätä alan vetovoimaa. Kuitenkin Helsingissä vuoden aikana toimintansa on lopettanut 18 yksityistä päiväkotia pääasiassa taloudellisista syistä. Sivista peräänkuuluttaa vakaata ja ennustettavaa rahoitusta yksityisen varhaiskasvatuksen tuottajille. Lisäksi lainsäädäntöä kehitettäessä on varmistettava, ettei luoda tarpeetonta hallinnollista kuormitusta, joka tekee yksityisestä varhaiskasvatustoiminnasta epähoukuttelevaa.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta.

Lisätietoja: elinkeinopoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen, annakaisa.tikkinen@sivista.fi, 040 356 6082

Jaa

Seuraa