» Uutishuone » Uutiset » Sivista: Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallista arkea lukuvuoden alkuun 

Sivista: Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallista arkea lukuvuoden alkuun 

Uusi lukuvuosi kouluissa ja oppilaitoksissa alkaa jälleen epävarmassa tilanteessa: yksityisen opetusalan työehtosopimusta ei ole saatu neuvoteltua, ja koronan uusin muunnos nostaa uudelleen tartuntalukuja. 

Yksityisen opetusalan työehtosopimusta, joka kattaa noin 250 000 lapsen ja nuoren päivittäisen opetuksen, on neuvoteltu helmikuun alusta lähtien. Neuvottelutulosta ei ole vielä saavutettu. Kunta-alan sovittelulautakunnan keväällä antama ratkaisu sotki neuvottelut pahasti, vaikka lautakunta korosti, ettei se saa valua muille aloille. 

— Olisi kohtuutonta, jos kunta-alan vaikeat neuvottelut johtaisivat siihen, että yksityiselle opetusalalle tulisi syksylle työrauhahäiriöitä. Mahdollisten lakkojen ainoita kärsijöitä olisivat lapset ja nuoret, eikä lakoille olisi mitään hyväksyttävää perustetta, Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen toteaa. 

Kasvavat koronaluvut tuovat mukanaan uudet huolet opetuksen järjestämistavoista kouluissa ja oppilaitoksissa. Sivistystyönantajat Sivista ry pitää tärkeänä, että poikkeusolojen jälkeen alkava lukuvuosi tuo vihdoin vakautta ja työrauhaa lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. 

— Lapset ja nuoret tarvitsevat nyt turvallista ja vakiintunutta arjen koulutyötä ja opiskelua, jotta oppimistulokset ja hyvinvointi saadaan poikkeusvuosien aiheuttamien häiriöiden jäljiltä käännettyä hyvään suuntaan, sanoo Sivistan elinkeinopolitiikan johtaja Heikki Kuutti Uusitalo. 

Pienempien lasten kohdalla poikkeusolojen vaikutukset ovat tuttuja jokaisessa perheessä, mutta Sivista haluaa muistuttaa myös nuorten aikuisten asemasta. Esimerkiksi toukokuussa julkaistu E2 Tutkimuksen laaja tutkimushanke osoitti, että jopa 82 % nuorista aikuisista arvioi, että korona on lisännyt heidän ikäryhmänsä pahoinvointia.  

— Yhtäkään lasta tai nuorta ei saa jättää nyt oman onnensa nojaan selviämään, vaan lukuvuoden alkuun tarvitaan oppilaitoksissa yhteisöllisyyttä, kasvokkaisia kohtaamisia ja vastuullisuutta, sanoo Uusitalo. 

Alkavan lukuvuoden lisäksi Sivista toivoo laajemminkin työrauhaa koulutuskentän toimijoille tuleville vuosille. Oppivelvollisuuden laajentamisen kaltaiset isot uudistukset ovat työllistäneet sekä oppilaitosten johtoa että opettajia. Jo päätettyjen uudistusten toimenpanoon tarvitaan nyt riittävät resurssit. 

 

Lisätietoja: 

työmarkkinajohtaja Hanne Salonen, p. 040 520 4877 

elinkeinopolitiikan johtaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246 

Jaa

Seuraa