» Uutishuone » Uutiset » Ratkaisuja koulutuksen ja tutkimuksen Suomelle sekä Sipilän hallitukselle

Ratkaisuja koulutuksen ja tutkimuksen Suomelle sekä Sipilän hallitukselle

Sipilän hallituksen ohjelmassa on selkeitä tavoitteita kestävän julkisen talouden saavuttamiseksi. Ratkaisuja hallitusohjelman toteuttamiseksi on kyllä olemassa, mutta kaikkia hallitusohjelman keinoja ei ole käytössä. Nyt vaaditaan lisää rohkeutta.

Sipilän hallitus haluaa, että Suomi on vuonna 2025 uudistuva, välittävä ja turvallinen maa. Hallitusohjelmassa esitetään keinoja, miten siihen pääsemme. Ohjelmassa mainitaan mm. panostukset kasvuun, julkista taloutta nopeasti vahvistavat säästöt ja rakenneuudistukset sekä julkisen talouden kestävyyden turvaavat pidemmän aikavälin uudistukset. Ei ole helppoa saada aikaan säästöjä, uudistaa rakenteita ja luoda uutta samanaikaisesti. Mutta se on tehtävissä. Ennen kaikkea orastavan positiivisen taloustilanteen kynnyksellä tulee panostaa edelleen kasvun luomiseen.

– Sivistystyönantajat haluaa tuoda ratkaisuja hallitusohjelman tavoitteiden toteuttamiseen koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kysymyksissä, sanoo Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen. Haluaisin keskittyä kahteen teemaan, kasvun tukemiseen ja sääntelyn purkamiseen, mitkä näen uudistumisen edellytyksenä. Ne ovat keskeisiä teemoja hallitusohjelmassa.

Kasvua edistävät panostukset tarkoittavat yksinkertaisesti lisäpanostuksia koulutukseen ja tutkimukseen. Suunnitelma korkeakoulujen pääomittamiseksi on hyvä avaus. Samalla koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksen vahvistamista tulee miettiä laajemminkin. Jotta 2000-luvun alun taso saavutettaisiin, tarvittaisiin koulutukseen yli miljardin euron reaaliset vuositason lisäpanostukset. Ikäluokkien koon, elinikäisen oppimisen sekä korkean osaamisen tarpeet eivät ole kadonneet mihinkään – päinvastoin.

Kun koulutusta halutaan uudistaa ja lähentää yhteistyötä työelämään, tulee koulutuksen järjestäjien antaa toimia työelämän tarpeiden mukaan eli joustavasti. Kun hallitusohjelmassa kannustetaan koulutuksen järjestäjiä toiminnan tehostamiseen, tulee siihen tarjota kunnollinen mahdollisuus ja osoittaa luottamusta. On kyse sitten esimerkiksi ammatillisen koulutuksen reformista, digitalisaatiosta tai rakenteellisista uudistuksista, tarvitsemme mahdollistavaa lainsäädäntöä rajoitteiden sijaan.

– Suunta on oikea, esimerkiksi koulutusviennin edistäminen oli rohkea ja tärkeä uudistus korkeakoulujen osalta, toteaa Hassinen. Tutkintoja tulee voida myydä Suomeen tuleville EU- ja ETA -alueen ulkopuolisille opiskelijoille myös muilla koulutusasteilla ja muutkin koulutusviennin esteet on raivattava nopeasti.

Lisätietoja:
Teemu Hassinen p. 050 562 7004
Toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa