» Uutishuone » Uutiset » Perho Liiketalousopisto kestävän kehityksen asialla

Perho Liiketalousopisto kestävän kehityksen asialla

Perho Liiketalousopisto on 1600 opiskelijan ravintola- ja matkailualan sekä liiketoiminnan ammatillinen oppilaitos, joka toimii edelläkävijänä muun muassa vastuullisen matkailun ja kestävän gastronomian edistämisessä.

Perhossa vastuullisuus perustuu arvoihin ja on osa jokapäiväistä tekemistä. Kaikki Perhossa suoritettavat tutkinnot sisältävät kestävän kehityksen opintoja. Koulukiinteistöjen sähkön ja veden kulutusta optimoidaan sekä uusia tapoja minimoida ruokahävikkiä ja jätekertymää kehitetään koko ajan. Vastuullisuusraportissa kuvataan ja seurataan vastuullisuuden toteuttamista.

– Lukuvuosittain vaihtuvat kestävän kehityksen teemat ohjaavat käytännön vastuullisuustyötämme. OKKA-säätiöltä saamamme kestävän kehityksen sertifikaatti todentaa, että teemme jatkuvasti töitä vastuullisuuden eteen, kertoo Perho Liiketalousopiston rehtori ja toimitusjohtaja Juha Ojajärvi.

Kestävää gastronomiaa edistämässä

Kestävä kehitys leikkaa läpi Perhon kaiken toiminnan. Ravintola-alan koulutuksessa se tiivistyy sanapariin kestävä gastronomia. Yksinkertaistettuna kestävä gastronomia tarkoittaa kestävästi kasvatettua, tuotettua ja valmistettua ruokaa.

Keskeinen osa tätä on opiskelijoiden ideasta lähtenyt oma pelto, Green City Farm, joka on nykyisin kiinteä osa Perhon oppimisympäristöä. Perhon pellon ympärille kehitetään kestävän gastronomian oppimiskeskusta. Tavoitteena on rakentaa laaja yhteisöllinen verkosto, jonka toimijat – viljelijät, opiskelijat, opettajat ja muut sidosryhmät – edesauttavat kestävän ruokakulttuurin kehittymistä Suomeen.

-Green City Farmin myötä opiskelijat pääsevät kokemaan ruoan kestävän tien ekologiselta pellolta keittiöön ja asiakkaan pöytään omassa ravintolassamme. Muun muassa raaka-aineiden kasvatus, hävikin vähentäminen ja jäljellejääneen kompostointi ja käyttö maanparannuksessa tulevat tutuiksi, kuvailee koulutusteknologian kehittämispäällikkö, lehtori Jarmo Åke.

Green City Farmilla halutaan luoda hyvinvointia myös lähialueen asukkaille. Pellolle on mahdollisuus päästä tutustumaan ja vaikka talkootöihin. Iltapäiväkävelyllä on helppo pysähtyä ihmettelemään kurpitsoiden ja tomaattien kasvua tai yrttien tuoksua. Tilan laitamilta löytyy mehiläispesä, jonka asukkaat varmistavat kasvien pölyttymisen ja runsaan sadon.

Opetusravintola toimii niin kuin opettaa

Keskinen osa ravintola-alan opintolinjaa on Ravintola Perho, joka toimii liiketalousopiston opetusravintolana ja tarjoaa aidon työympäristön alan opiskelijoille. Ravintola on osa vastuullisen gastronomian ketjua. Siellä käytetään mahdollisimman paljon oman pellon ja mehiläistarhojen antimia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita ja se noudattaa tiukkoja ympäristövaatimuksia muun muassa energiankulutuksessa ja jätehuollossa. Ravintola Perholla ja henkilöstö- ja opiskelijaravintolassa Herkussa on myös Portaat Luomuun diplomit.

Opiskelijat vievät kestävää ajattelua työelämään

Perhon suurin vaikuttavuus kestävän kehityksen edistämisessä syntyy, kun tavoite opiskelijoiden kasvattamisessa kestävään elämäntapaan onnistuu. Perhosta valmistuu vuosittain yli 700 opiskelijaa, jotka vievät oppimaansa eteenpäin.

– Tavoitteenamme on kasvattaa ”kestävän kehityksen lähettiläitä”, jotka haastavat myös tulevaisuuden työpaikkansa tekemään entistä vastuullisempia valintoja, sanoo Ojajärvi.

Perhon henkilöstö kehittää osaamistaan muun muassa erilaisissa hankkeissa. Tällä hetkellä perholaisia on mukana esimerkiksi vaihtoehtoisia proteiinilähteitä kartoittavassa Erasmus+-hankkeessa sekä kestävän kehityksen digitaalisia oppimateriaaleja ruokapalvelu-, liiketalous- ja matkailualoille tuottavassa hankkeessa.

Jaa

Seuraa