» Uutishuone » Tiedotteet » Osaamisen kasvattaminen pitää Suomen oikealla tiellä

Osaamisen kasvattaminen pitää Suomen oikealla tiellä

28.03.2018

Tulevassa kehysriihessä kaivataan panostuksia osaamisen kasvattamiseen, jotta Suomen kilpailukyky säilyy sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä. Suomen talous on viimein kasvu-uralla ja työttömyys laskussa. Samaan aikaan monella toimialalla on vaikeuksia rekrytoida riittävästi osaavaa työvoimaa.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut tuottavat ratkaisuja erityisesti pitkän aikavälin tarpeisiin, mutta voivat tuottaa niitä myös nopealla syklillä. Erilaiset muuntokoulutukset ja joustavat lyhyet opinnot osaamisen täydentämiseen tarjoavat tähän keinoja.

Viime vuosien leikkaukset ja tulevien vuosien kustannustason nousu asettavat vakavia haasteita kasvaviin tarpeisiin vastaamisessa. Henkilöstöä on koulutus- ja tutkimusalalla jouduttu vähentämään tuhansilla. Uudet vähennykset vaarantaisivat toiminnan.

Koulutuksen indeksijäädytysten peruminen loppuhallituskaudelle on yksinkertaisin tapa varmistaa, että Suomi ei anna muille maille enää etumatkaa osaamisessa. Indeksien palautus ei lisää koulutuksen resursseja, mutta varmistaa kuitenkin sen, että yleisen kustannustason noususta ei aiheudu lisäleikkauksia. Pidemmällä tähtäimellä tarvitsemme aitoja lisäinvestointeja koulutukseen ja tutkimukseen. Sillä varmistamme menestyksen myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja:

Teemu Hassinen
toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat
050 562 7004

Jaa

Seuraa