» Uutishuone » Uutiset » Oppivelvollisuuden laajennuksen valmistelulle halutaan lisäaikaa

Oppivelvollisuuden laajennuksen valmistelulle halutaan lisäaikaa

Oppivelvollisuuden pidentämistä koskevan seurantaryhmän 28 eri tahoa edustavaa jäsentä esittää yhteisessä kannanotossaan, että valmistelun aikataulua tulee muuttaa. Tavoitteena olisi antaa hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2021 aikana ja näin siirtää uudistuksen toimeenpanoa.

Oppivelvollisuusiän laajennus 18 vuoteen on Marinin hallituksen suurin koulutuspoliittinen uudistus. Hankkeen valmistelun aikataulu on kunnianhimoinen. Uuden oppivelvollisuuslain ja maksuttoman toisen asteen koulutuksen on tarkoitus tulla voimaan jo 1.1.2021.

Poikkeustilanne kuormittaa oppilaitoksia

Kaikki koulutuksen järjestäjät ovat parhaillaan Suomen historian suurimman poikkeustilanteen edessä. Valmiuslain astuttua voimaan, koulutuksen järjestäjät ovat siirtyneet lähiopetuksesta erilaisiin poikkeaviin opetusjärjestelyihin, joiden kestoa on mahdotonta arvioida tällä hetkellä. Selvää on, että siirtyminen takaisin normaalioloihin vie oman aikansa ja lisää mm. tuen tarvetta.

– Uuden oppivelvollisuuslain laadukkaan ja tehokkaan toimeenpanon varmistamiseksi tarvitaan paitsi koko toimijakentän perehdyttämistä, myös useiden erilaisten käytännön asioiden kuntoon laittamista. Vallitsevassa tilanteessa näihin valmistautuminen on mahdotonta, toteavat tahot kannanotossaan.

– Koronaviruksen aiheuttamista pitkäkestoisista taloudellisista vaikutuksista voi tässä vaiheessa tehdä vain arvauksia. Selvää on, että taantuma näkyy jokaisen koulutuksen järjestäjän arjessa, kertovat kannanoton allekirjoittajat.

Oppivelvollisuuden laajentamisen tavoite on yhteinen; koko ikäluokan on suoritettava toisen asteen tutkinto. Jotta tavoitteeseen myös päästään ja voidaan varmistaa laatu niin lainvalmistelussa kuin toimeenpanossa, on uudistuksen valmistelun aikatauluun otettava lisäaika.

Lisätietoja:
Laura Rissanen p. 041 5404505

Lue kannanotto

Jaa

Seuraa